La Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular del Càncer (UITM) -La Caixa de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha ofert des de 2010 tractaments personalitzats amb fàrmacs encara no comercialitzats a més de 1.400 malalts de càncer que no responien al tractament convencional.
L’Obra Social “la Caixa” i l‘Hospital Universitari Vall d’Hebron han presentat aquesta setmana el balanç d’aquesta unitat pionera a Espanya, que ofereix teràpies personalitzades als malalts oncològics amb l’objectiu d’agilitzar la transferència dels resultats científics a la pràctica clínica en benefici de malalts en situació límit que ja han esgotat els tractaments convencionals.
La UITM ha tractat 1.400 malalts, realitzat 19.000 visites i 27.000 sessions a l’hospital de dia des de 2010 i, en els dos últims anys, 70 assaigs clínics de noves teràpies antitumorals.
El director de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, del qual forma part la UITM, el doctor Josep Tabernero, ha destacat que l’existència d’aquesta unitat és cada dia més coneguda, de manera que va en augment el nombre de malalts que poden beneficiar-se del tractament de recerca aplicada que es porta a terme.
Això és així perquè en la UITM no es determinen només els càncers de persones que són tractades a la Vall d’Hebron, sinó també mostres de tumors i de sang de pacients d’altres centres de referència sense que hagin de desplaçar-se físicament a Barcelona.
“Aquesta unitat ha contribuït a rebaixar la perspectiva de mortalitat del càncer ja que s’hagin desenvolupat medicaments que avui dia ja estan aprovats”, ha assenyalat Tabernero, que ha recordat que aquesta malaltia és la que causa més morts a la franja de 35 a 70 anys a Espanya, amb més de 100.000 a l’any.
Tavernero ha destacat que l’esperit de la unitat és avançar en la introducció dels medicaments en les fases més precoces i ha assenyalat que això depèn del coneixement que es tingui de l’existència de la UITM. Ha posat èmfasi en què molts dels pacients estan “sobrevivint gràcies a estudis que trigaran molt a ser comercialitzats” i ha posat com a exemple els de càncer de pulmó, que morien en 6 o 12 mesos i ara viuran molts anys “.
El doctor Tabernero s’ha manifestat convençut que en el futur no només el càncer, sinó moltes malalties “, es tractaran de manera diferent en cada malalt, depenent de les alteracions moleculars que tingui”.