Un test genètic permetrà personalitzar el tractament de càncer de mama des de la detecció

La prova és capaç de predir l’evolució del càncer i es calcula que tres de cada deu dones amb tumors HER2+ rebrien menys quimioteràpia

mujer-desnuda-cubierta-ella-misma_273609-14505

S’ha creat el primer test genòmic al món capaç de reajustar el tractament per adaptar-lo de manera encara més precisa a les pacients amb un dels càncers de mama més freqüents. L’han batejat com a HER2DX i l’han desenvolupat investigadors de l’Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Oncologia del Vall d’Hebron.

Els científics catalans han comptat amb la col·laboració internacional de professionals dels Estats Units i d’Itàlia.

La prova ajudarà sobretot pacients amb un tipus de càncer concret, el càncer de mama HER2+, que afecta cada any un miler de dones a Catalunya. Les que se’n podran beneficiar seran les que estiguin en els estadis més precoços de la malaltia.

Els impulsors calculen que en un 30% dels casos analitzats pel test es podran aplicar teràpies més lleus a les pacients.

A més, en tots els casos es podrà modular la intensitat dels tractaments perquè s’adaptin millor a cada malaltia i es prenguin “millors decisions i més precises”. I també es podrà predir l’evolució de la malaltia.

La recerca està publicada a la revista científica The Lancet i s’ha validat amb dades d’un miler de pacients.

Aquest test genòmic, segons Aleix Prat, cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic i un dels responsables de la recerca, és una eina innovadora que prediu millor el comportament d’un tumor. A més, proporciona dades clau per ajustar el tractament de la malaltia.