Un robot cirurgià al Trueta

Dotze malalts oncològics han estat intervinguts en l’últim mes a l’hospital Josep Trueta de Girona amb un robot quirúrgic, de marca Da Vinci, el primer d’aquestes característiques a la regió sanitària de Girona.

Fotos del robot Da Vinchi que opera al Trueta. Les fotos són de l'ICS.
Fotos del robot Da Vinchi que opera al Trueta. Les fotos són de l’ICS.

És un equipament d’alta tecnologia que, segons van destacar ahir la directora mèdica del centre, la doctora Elena Álvarez, i el coordinador de sales d’operacions, el doctor Nicolau Carrasco, permet millorar la precisió a l’hora d’operar, la seguretat i, en conseqüència, els resultats. “És una aposta del Trueta per la tecnologia, per incrementar la complexitat dels casos i ser capdavanters en cirurgia”, va manifestar la doctora Álvarez.

La primera operació amb aquest robot dirigit va tenir lloc el 10 d’abril i des d’aleshores s’han intervingut cinc pacients amb càncers urològics, quatre amb càncers ginecològics i tres amb càncer de còlon i recte. “Els pacients han tingut una resposta molt favorable; ens han dit que se senten afortunats d’haver arribat a temps de ser intervinguts amb el nou equipament”, va exposar ahir la directora mèdica. Tot i que en tots els casos fa pocs dies de la intervenció, els resultats a curt termini han estat òptims, segons va destacar la doctora Álvarez.

Un cop iniciat aquest tipus d’operacions en les especialitats en què la cirurgia robòtica està clarament implantada –cirurgia general, ginecologia i urologia–, les previsions del centre són anar introduint la cirurgia robòtica en altres branques. Les previsions són dur a terme unes 150 intervencions a l’any.

El robot està format per una consola, el suport del pacients (amb quatre braços) i una torre de visió. Valorat en dos milions d’euros, l’ús del robot Da Vinci , que durant un any serà al Trueta en règim de cessió per part de l’empresa Abex Excelencia Robótica, aporta grans avantatges. Per exemple, el doctor Carrasco va subratllar que la imatge que ofereix la consola, en tres dimensions, permet una visualització molt acurada de les estructures anatòmiques.

A més, amb aquest sistema, en què el cirurgià està ben assegut a la cadira que porta incorporada la consola, es redueix el cansament d’aquest després d’hores d’intervenció, s’elimina el tremolor fisiològic o moviments involuntaris de l’especialista i s’incrementa la precisió en l’execució dels moviments.

Aquests avantatges repercuteixen en el pacient ja que la mida de les incisions és menor, fet que comporta menys risc de complicacions i infeccions; el postoperatori és més curt, amb menys dolor i hi ha una incorporació més ràpida a la vida diària. “Hi ha una millora en la qualitat assistencial”, va subratllar el doctor Carrasco. “És una aposta de futur i, si ens hi adaptem bé, la voluntat és acabar comprant-lo”, hi va afegir la doctora Álvarez.

La introducció de la cirurgia robòtica en la pràctica clínica de la cirurgia mínimament invasiva, concretament la laparoscòpica, ha suposat un canvi radical en la tècnica quirúrgica. Segons va indicar el doctor Carrasco, el domini d’aquesta tècnica requereix un aprenentatge específic i un entrenament continu dels cirurgians, ja que la dependència de sistemes artificials de visió i la pèrdua de sensació tàctil dificulta l’execució de les tècniques, especialment en els procediments complexos. Fins ara, al Trueta s’han format dos cirurgians de cada una de les tres especialitats, a més de professionals d’anestèsia i d’infermeria. Aquesta formació s’ha dut a terme a la central d’Abex a Estrasburg, on disposen d’un sistema de simulació per fer pràctiques. El nombre de professionals que intervenen en una operació amb robot és el mateix que en una de convencional. Les intervencions que es van fer a l’abril al Trueta van ser supervisades per un formador. Actualment una quarantena d’hospitals de l’Estat espanyol tenen un robot quirúrgic.