Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i del Registre del Càncer de Girona, juntament amb investigadors de la Universitat de Girona, han presentat per primera vegada un estudi amb dades sobre la incidència de les neoplàsies limfoides a les comarques gironines, que són molt difícils de comptabilitzar a causa dels múltiples canvis en la classificació d’aquest tipus de malalties.
L’estudi revela que cada any se’n diagnostiquen 220 nous casos de limfoides, essent els més freqüent el mieloma múltiple (40 casos anuals) i la leucèmia limfàtica crònica, amb 38 casos anuals.
Les neoplàsies limfoides són un grup heterogeni de malalties que s’originen en cèl·lules dels sistema limforeticular. En les últimes dècades, els avenços i les troballes més rellevants en aquest àrea han girat en torn de la seva caracterització i classificació que ha permès un diagnòstic, seguiment i tractaments més específics.
Però a nivell epidemiològic, això ha suposat un obstacle per a la monitorització d’aquest tipus de neoplàsies i de comparació de dades entre diferents regions. Segons el doctor Rafael Marcos-Gragera, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)-Pla Director d’Oncologia, “disposar d’aquestes dades ens permetrà avaluar la càrrega que suposa cadascuna de les entitats i monitoritzar l’efecte de les noves teràpies diana en aquestes patologies, algunes de les quals són malalties rares”.
L’OMS instaura una nova classificació per aquest tipus de malalties
Actualment, la Organització Mundial de la Salut (OMS) és la que ha marcat la classificació de referència després d’instaurar, l’any 2008, una nova classificació per aquest tipus de malalties. Aquest fet ha implicat un consens entre patòlegs, hematòlegs i genetistes respecte a la classificació d’aquest tipus de malalties.
Inicialment es va publicar l’any 2001 i, posteriorment, es van incorporar canvis o noves entitats l’any 2008 i al 2016. Tot i això, a nivell europeu, gran part de les dades poblacionals sobre incidència i supervivència s’han estimat en base a la classificació de l’OMS de l’any 2001 i no mostren canvis significatius.
El Registre del Càncer, peça clau a l’hora de recollir dades
Analitzant les dades del Registre del Càncer de Girona entre els anys 1996 i 2015, i gràcies a la col·laboració del Servei d’Hematologia de l’ICO a Girona i del Servei d’Hematologia de l’ICO Badalona, els investigadors han presentat dades epidemiològiques segons la classificació de la OMS de l’any 2008. S’ha estimat una incidència anual de 33,4 casos per cada 100.000 habitants que s’ha mantingut constant durant l’estudi i que proporciona dades per les 40 subentitats presents en l’estudi.
D’entre totes elles, un 8,3% són limfomes Hodgkin; el 4,8% leucèmia/limfoma de cèl·lules precursores; un 78,2% són neoplàsies de cèl·lules B madures; el 6% neoplàsies de cèl·lules T-NK madures i un 2,7% de casos inespecífics. En base a aquestes dades, els investigadors prediuen que es diagnosticaran 17.950 nous casos de limfoides a l’Estat espanyol l’any 2020, essent el més freqüent el mieloma múltiple (3.531 casos), la leucèmia limfàtica crònica (3.248 casos) i el limfoma B difús de cèl·lula gran (3.025 casos).
En aquest punt, cal destacar que els registres del càncer són una eina molt útil per l’estudi de la carrega d’una malaltia i la seva evolució al llarg del temps. Disposar de dades precises sobre la incidència d’una malaltia és vital per a la planificació i l’avaluació d’accions de control o per a la distribució de recursos sanitaris. Aquest estudi contribueix a això, aportant noves dades sobre l’impacte de les neoplàsies limfoides a l’Estat.