Un equip de la UAB troba un nou mecanisme d’acció antitumoral

Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’empresa catalana de biotecnologia Ability Pharmaceuticals –situada al parc de recerca de la UAB– han descrit un mecanisme antitumoral fins ara desconegut en el decurs del desenvolupament d’un fàrmac, l’ABTL0812.

L'equip del grup de recerca de senyalització cel·lular de la UAB, liderat pel Dr. José Miguel Lizcano (dreta) Foto: UAB.
L’equip del grup de recerca de senyalització cel·lular de la UAB, liderat pel Dr. José Miguel Lizcano (dreta) Foto: UAB.

Aquesta molècula, derivada d’un àcid gras poliinsaturat, és la primera de la seva classe a ser estudiada com a agent antitumoral. El fàrmac –que s’està provant en pacients amb càncer avançat– aconsegueix potenciar, de manera segura, l’efecte de les quimioteràpies d’ús habitual i en manté l’eficàcia en les cèl·lules tumorals resistents al tractament.

Els científics han comprovat en models cel·lulars i animals que ABTL0812 és capaç d’inhibir una ruta cel·lular que afavoreix la proliferació i supervivència de les cèl·lules cancerígenes. Però el més important és que ho fa utilitzant un mecanisme nou: l’activació d’un gen anomenat TRIB3. L’estudi, publicat a la revista Clinical Cancer Research, ha tingut la col·laboració dels hospitals Clínic i Vall d’Hebron, i de la Universitat Complutense de Madrid.