Un 20% de les dones amb càncer de mama poden curar-se amb poca quimioteràpia o sense

Una de cada cinc dones que pateixen càncer de mama a Catalunya desenvolupa la malaltia a causa de l’acció de la proteïna HER2, un receptor que afavoreix el creixement massiu de les cèl·lules tumorals.

mamografia-hospital-Institut-Assistencia-Sanitaria_2225187667_62389813_651x366
Una dona es fa una mamografia en un hospital català, en una imatge d’arxiu cedida per l’Institut d’Assistència Sanitària / ACN

Si bé ja existeixen dos tractaments farmacològics que es dirigeixen contra aquesta proteïna i impedeixen que el càncer avanci, la resposta al tractament és diferent en funció de les pacients. Un estudi internacional liderat per investigadors de l’Hospital Clínic i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) revela que un 40% de les afectades pel càncer HER2-positiu són ultrasensibles als anticossos i responen tan bé al fàrmac que aquest pot fer desaparèixer el tumor sense necessitat de fer servir quimioteràpia –o no sotmetent-les a tantes sessions de radiació– o, fins i tot, estalviant-los el pas per cirurgia.

“Amb aquest estudi constatem dues coses. D’una banda, obrim la porta a identificar quines dones poden superar el càncer sense necessitat de tanta quimioteràpia i fent servir només els fàrmacs. De l’altra, demostrem que en un 50% o un 80% dels casos el tumor desapareix gràcies als anticossos i, per tant, no té sentit fer passar la pacient per cirurgia”, explica a l’ARA el cap del servei d’oncologia mèdica de l’Hospital Clínic i de l’equip de genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l’Idibaps, Aleix Prat.

L’estudi internacional, en què han participat experts i pacients de l’estat espanyol, Itàlia i els Estats Units, valida l’ús d’un test genòmic dels tumors de mama per distingir quines dones presenten el subgrup oncològic HER2-positiu, ja que aquestes podrien eliminar la malaltia fent ús únicament de teràpies biològiques, com ara la immunoteràpia o els fàrmacs anticossos. Uns tractaments cada cop més personalitzats que tenen com a diana les cèl·lules tumorals i que no actuen contra les sanes, a diferència de la quimioteràpia. La recerca s’ha publicat a la revista ‘The Journal of the National Cancer Institute’.

El càncer de mama és el càncer més freqüent en dones a tot el món i s’estima que una de cada vuit dones el patiran al llarg de la seva vida. Encara que la mortalitat associada va a la baixa gràcies als programes de cribatge i a la progressiva millora dels tractaments, segueix sent la primera causa de mort oncològica en dones a l’Estat. D’aquí que l a incorporació de tractaments dirigits contra la proteïna HER2 –que afecta el 20% de les dones amb càncer– suposi una revolució. De fet, el Clínic assegura que aquesta teràpia redueix en gairebé la meitat el nombre de recaigudes.

“Tot i que no totes les pacients de càncer de mama es beneficien d’aquest fàrmacs, en alguns dels casos veiem que el benefici és extraordinari. Per tant, era necessari preguntar-se el perquè d’aquesta heterogeneïtat”, indica Prat.  En un treball previ publicat el 2017, també coordinat pel cap d’oncologia mèdica del Clínic i en què van participar 151 afectades, es va demostrar que un test genòmic basat en 50 gens podia ajudar a identificar pacients amb càncer de mama HER2-positiu i que aquestes responien al tractament biològic. No requerien, doncs, quimioteràpia. “ Amb tot, aque stes eren dades preliminars i calia més evidència per implementar el test en la pràctica clínica diària”, admeten des de l’hospital. 

Els investigadors han col·laborat amb altres centres dels Estats Units i Itàlia per analitzar els tumors de 422 pacients amb aquest tipus de càncer de mama, i en els últims dos anys es van fer cinc assajos clínics independents en els quals es va avaluar l’impacte de les teràpies biològiques sense l’administració de quimioteràpia.

Els resultats d’aquest nou treball –subratllen des del Clínic– confirmen la troballa del 2017 i demostren, per primer cop, que el test genòmic pot predir la supervivència de les pacients. “Hem identificat millor les pacients amb tumors HER2-positius que són ultrasensibles a les teràpies anti-HER2, i podem concloure que és el biomarcador amb més validació clínica en aquest tipus de càncer de mama que ha existit mai”, conclou Prat.