Des del timó de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que prendrà el 2018, el català Josep Tabernero, una de les veus més autoritzades en la investigació de teràpies moleculars contra el càncer colorectal, s’ha proposat «democratitzar» la medicina del càncer perquè tots els pacients, sigui quina sigui la seva condició, puguin tenir accés als últims tractaments.
Al capdavant de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Institut Oncològic Baselga (IOB), ubicat a l’Hospital Quirón i que reuneix les primeres espases de l’especialitat, aquest prestigiós oncòleg té clar que els recursos són limitats i que «en l’horitzó de deu anys, el sistema públic no podrà finançar-tot».
L’única fórmula per fer més «just» i «sostenible» el sistema passa, segons afirma, per un pacte internacional entre governs i farmacèutiques que permeti fer accessibles els medicaments a tots els països. «Un mateix medicament hauria de tenir preus diferents, segons el PIB del país en què es comercialitza i això succeirà en uns dos anys», vaticina l’oncòleg.
Coincidint amb l’impacte de la «tisorada» sanitària, alguns hospitals han augmentat la seva activitat privada per pal·liar els efectes de la caiguda de la contractació pública. ¿Es mantindrà aquesta tendència en els propers anys? Segons Tabernero, els Hospitals tenen dret a cercar els mecanismes que creen oportuns per subsistir i olvidémomos que tot sigui finançat pel sistema públic perquè el sistema públic en els propers deu anys no podrà finançar-ho tot.