Suara, un exemple d’acompanyament laboral a persones malaltes de càncer

Com hem d’acompanyar una persona en el procés de tornada a la feina després d’una malaltia greu? Quin rol juga l’empresa? Quines adaptacions del lloc de treball i acompanyament cal fer per facilitar el retorn?

1. suara presentacio

Des de Suara Cooperativa s’ha implantat un protocol per fer possible tots els impediments que poden sorgir al llarg del procés que pateix una persona malalta de càncer. Es tracta d’un model que ha sorgit seguint les recomanacions i les reivindicacions que des de la FECEC hem anat duent a terme en aquest aspecte des de l’any 2015.

De fet, Suara porta un any preparant aquest protocol d’intervenció per als seus treballadors que puguin patir un càncer i la FECEC l’ha acompanyat en tot aquest procés com a entitat experta en aquest àmbit. La federació compta amb el programa ‘Què fer quan apareix el càncer a la feina’, un model d’intervenció que pretén acompanyar i donar suport durant el procés als agents implicats per tal de millorar l’experiència del càncer a la feina.

Com ha resultat, la cooperativa han instaurat intervencions dirigides a atendre les necessitats sorgides d’una situació de malaltia greu i/o posterior incorporació al treball. Des de la FECEC, considerem que és important comptar amb un protocol al respecte, que unifiqui criteris i que permetin conèixer i comprendre, i alhora poder acompanyar en un procés de malaltia greu i molt sovint complicat.

El protocol parteix de tres eixos fonamentals que configuren la relació de les persones amb el seu món laboral després de la malaltia:

  • La persona i la seva vivència de la malaltia:la resposta emocional i el significat que li dóna a allò què li ha passat.
  • La vivència de la feina:el significat que la feina i el rol laboral tenia per a la persona abans d’emmalaltir.
  • La percepció mental del sistema de treball:la idea que es té en la ment del que és i el que ha de fer l’empresa o el sistema on es desenvolupa la feina. I com afrontar aquesta realitat laboral.

El rol de l’empresa ha de permetre:

  • Ajudar a les persones a reconèixer i elaborar allò que la malaltia els ha representat, quin és el sentit de la feina a la seva vida i qui paper té la seva comprensió del sistema laboral.
  • Orientar sobre elsrecursos en l’àmbit laboral i en l’àmbit social per donar suport a la reintegració laboral.
  • Identificar situacions millorablesen els entorns (laboral i social) i organitzar-se per intervenir de manera efectiva en la millora d’aquest entorn.

En aquest sentit, ens plau, que una entitat de l’envergadura de la Cooperativa Suara hagi respost davant d’una necessitat real. El seu model permet construir un missatge comú i còmode per acompanyar a totes aquelles persones que, arran de la seva malaltia, han hagut d’acceptar la seva nova situació i afrontar el retorn a l’àmbit laboral cercant nous reptes professionals.