L’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat acull des d’aquest dimecres un curs sobre el tractament del càncer de mama en el qual s’ha presentat el nou consens clínic arribat als Estats Units que permet reduir l’extensió de la cirurgia, afectant a menys teixit mamari sense que s’incrementi el risc de reaparició del càncer.
La cirurgia conservadora, que consisteix en l’extirpació de només una part del teixit mamari, s’utilitza en el 70% dels casos de càncer de mama, segons ha informat l’Hospital de Bellvitge en un comunicat.
Per disminuir la possibilitat d’aparició d’un segon tumor, cal que aquesta cirurgia conservadora obtingui uns marges nets de cèl·lules tumorals, la qual cosa implica que en ocasions les reseccions de mama siguin massa extenses.
En declaracions durant la celebració del Curs de Cirurgia de Càncer de Mama, la coordinadora de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital de Bellvitge, Maria Jesús Pla, ha explicat que “fins ara es considerava que el marge quirúrgic havia de ser d’un centímetre, però el nou consens americà ha definit que es poden fer cirurgies més reduïdes, aportant un benefici estètic sense augmentar el risc de recidiva “.
El curs, que reuneix ponents europeus i nord-americans fins divendres que ve, també analitza la disminució de la cirurgia en el cas dels ganglis de l’aixella, de manera que en els casos de tumors petits i amb només dos ganglis afectats, no és necessari extirpar tots els ganglis axil·lars.
“Aquest protocol ha permès disminuir en un 70% les extirpacions totals de ganglis axil·lars a l’Hospital de Bellvitge en els darrers anys”, ha afirmat la doctora Pla. Durant la trobada també es presentaran els resultats de la radioteràpia intraoperatòria de la mama –consistent a aplicar la radiació en la mateixa operació quirúrgica–, una tècnica que Bellvitge va introduir a finals de 2014 i que ha utilitzat amb 60 pacients, la meitat les quals han pogut evitar la radioteràpia posterior.