Foto: cortesia de Fira de Barcelona
El Congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que s’ha celebrat del 13 al 17 de setembre a Barcelona, ha servit per donar a conèixer els últims avenços en el tractament de la malaltia. Aquestes són algunes de les principals novetats.
- Els efectes de la immunoteràpia: un estudi publicat simultàniament en la revista New England Journal of Medicine dona compte del seu impacte a llarg termini i revela que gairebé la meitat dels pacients amb melanoma metastàtic tractats amb immunoteràpia sobreviuen sense la malaltia 10 anys després. Una altra recerca, presentada en el mateix congrés, destaca també com aquest tipus de fàrmacs eleven la supervivència en el càncer de mama més agressiu, el triple negatiu. Els experts consultats asseguren que aquestes dades avalen el potencial de la immunoteràpia en càncer, però admeten que encara queden tasques pendents, com afinar els pacients que més es beneficiaran d’aquesta estratègia terapèutica i explorar la combinació amb altres medicaments per a optimitzar els seus resultats.
- Lactància després de càncer de mama: l’estudi “Positive”, que inclou 20 països i que a Espanya han coordinat SOLTI i GEICAM, demostra que la lactància materna no només és possible sinó que no empitjora el pronòstic de les pacients com s’havia apuntat. En termes globals, de les pacients que van aconseguir tenir un fill en el context d’aquest estudi, més d’un 60% van poder donar el pit i la pràctica no va influir negativament en el seu pronòstic després d’un seguiment de 41 mesos.
- Càncer colorectal: un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron demostra l’eficàcia de la combinació de fàrmacs per tractar un tipus de càncer colorectal metastàtic que afecta aproximadament el 3 % dels pacients, amb la inhibició de la mutació oncogènica KRAS G12C.
- Càncer de mama: Un tractament de radioteràpia més curt és eficaç en les dones que pateixen de càncer de mama, segons un estudi de Sofia Rivera, oncòloga radioterapeuta, cap de servei a l’institut francès Gustave-Roussy. La investigació apunta que tres setmanes de radiació serien suficients en comptes de cinc (augmentant les dosis de cada una) i la taxa de supervivència seria fins i tot “millor” amb aquesta radioteràpia “hipofraccionada”.
Un altre estudi demostra que l’ús d’un fàrmac al costat de la teràpia hormonal suposa una oportunitat per a aquelles dones que recauen després de la cirurgia i la teràpia farmacològica, ja que redueix el risc de recaiguda en un 28,5%. Miguel Martín, ap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, explica que servirà per a entre un 25-30% de les pacients que reben un diagnòstic de càncer de mama luminal HR positiu i HER2 negatiu en estadis inicials, “fins i tot en el IIIA”. Es tracta del subtipus més comú i representa gairebé el 70% de tots els casos de tumor de pit. A Espanya aquest grup el formarien unes 25.000 dones, la qual cosa llança unes 7.600 candidates. - Tumor sòlids: Investigadors de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de la Unitat de Recerca en teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO van presentar un nou fàrmac capaç de superar la resistència als tractaments convencionals que presenten alguns tumors sòlids amb mutacions. El nou medicament s’ha creat per degradar la proteïna mutada BRAFV600. El medicament s’ha provat en un assaig amb 25 pacients i, segons els investigadors, els resultats preliminars han conclòs que el fàrmac és ben tolerat i té una activitat antitumoral prometedora.
Foto: cortesia de Fira de Barcelona