La inhibició de la proteïna Galectina-1 (Gal1) podria convertir-se en el primer tractament efectiu per frenar la progressió del tipus més comú de càncer de pàncrees, per al qual ara mateix no hi ha cap tractament curatiu.
Ho sosté un estudi de la doctora Pilar Navarro, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), que ha comprovat l’eficàcia del tractament en ratolins amb resultats esperançadors i sosté que “cal avançar en el possible ús clínic d’aquesta nova diana molecular”.
La coordinadora de l’estudi ha treballat amb un model transgènic de ratolí, desenvolupat pel Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, que presenta la mutació més freqüent en l’adenocarcinoma ductal pancreàtic, conegut també com PDA, un fet que els ha permès “recapitular de forma precisa la progressió tumoral que s’observa en humans”. Els resultats demostren que, si s’inhibeix la Gal1, els animals viuen més temps, els tumors progressen més lentament, són menys agressius i fan menys metàstasi.
Segons els investigadors, la GAl1 és crucial per crear un entorn que permeti al tumor créixer en mida i agressivitat mentre manté el sistema immunitari deprimit. La seva inhibició “restableix la vigilància del nostre sistema immunitari per reconèixer i rebutjar les cèl·lules tumorals”. Malgrat la importància de la descoberta, ara s’hauran de fer nous estudis que la validin com a alternativa terapèutica en humans. Això obriria una via efectiva a la immunoteràpia, que fins ara no ha tingut èxit en aquest tipus de tumor, que el 2016 va afectar 1.168 persones a Catalunya, utilitzant inhibidors de Gal-1 sols o amb els fàrmacs actuals.