No és fàcil, però val la pena deixar de fumar

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) recorda els principis de com deixar de fumar, basats en l’evidència científica.

Tabac_3.jpg_1469157021

Aquest és un dels objectius de salut més importants que ens podem plantejar al llarg de la vida i que comporten un canvi amb efectes enormes en el nostre benestar. D’entrada, cal decidir-se, i és bàsic triar un dia “D” amb prou antelació. Convé tenir preparades alternatives per als moments difícils, que lògicament hi seran. A més, es recomana explicar a la família i als amics la decisió presa, buscant ajuda i suport.

El missatge que podem donar des del món sanitari, des del Programa Atenció Primària Sense Fum i la medicina de família en particular, és ben clar: No et dic que és fàcil, et dic que val la pena i cal afrontar el repte.

Per nosaltres i per totes aquelles persones que ens envolten, i que són fumadors involuntaris. Milers de persones ja han deixat de fumar aquest any. Se sap que més de 70.000 persones abandonen l’hàbit tabàquic anualment, i se’n tornarà a parlar amb força durant aquesta Setmana Sense Fum 2017.

CAMFiC disposa de diferents Fulls per a Pacients, que es distribueixen online i a les consultes dels CAPs, amb pautes senzilles i fàcils de portar a terme i que ajuden a millorar en aspectes de salut com ara deixar el tabac.

Els professionals sanitaris d’Atenció Primària sempre insistim que és clau establir el dia a partir del qual es deixarà de fumar, i fer-ho un temps abans d’iniciar el procés. Durant aquest temps la persona cal que es faci una llista amb els motius personals que té per eliminar l’hàbit de la seva vida.

Convé pensar com reaccionarem quan vinguin les ganes de fumar (procurar-se alternatives) i convé que ho expliquem a família i amics, ja que això per una banda compromet a qui pren la decisió, però alhora facilita que l’entorn l’ajudi, amb mesures com ara no fumar davant d’aquesta persona i no oferir-li tabac. Des de el PAPSF (Programa Atenció Primària Sense Fum) s’ha elaborat una guia per ajudar a deixar de fumar en 4 passos.

Alternatives a la cigarreta

El Full per a Pacients “Com deixar de fumar” dóna consells concrets, de manera que si es tenen moltes ganes de fumar, es pot intentar fer exercicis de relaxació, beure aigua o sucs de fruita i mastegar xiclets sense sucre. Aconsellem rentar-se bé les dents després de cada àpat, i si s’està irritat o arriba el mal humor, fer un passeig, prendre una bona dutxa o escoltar música.

És bo buscar noves distraccions (passejades, treballs manuals, teatre, cinema, llegir), i evitar les situacions que provoquen ganes de fumar. També cal recordar-se a un mateix les raons per les quals s’ha decidit deixar-ho, i els beneficis directes que se n’està obtenint.

Deixar de fumar i guanyar pes?

Els metges i metgesses de CAMFiC també recordem que deixar de fumar no vol dir que ens engreixem. De fet, es pot deixar de fumar i mantenir el pes si es menja més fruita fresca i verdura, si s’eviten els aliments que engreixen i es fa més exercici físic. Finalment, en el nostre Full per a Pacients es recorda la importància de no recaure, tot i que, si passa, cal pensar que és només un revés momentani i per tant, no es tracta d’un fracàs.

L’ajuda dels metges i metgesses de família per deixar de fumar és fonamental, i la ciutadania ha de saber que ens té al costat, igual que als equips d’infermeria i altres professionals sanitaris de l’atenció primària, coordinats a través del Programa d’Atenció Primària sense Fum (PAPSF).

Aquest 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac establert per l’Organització Mundial de la Salut, és una nova gran ocasió per plantejar-se deixar de fumar. Perquè podem decidir per nosaltres mateixos, i evitar encendre la cigarreta o el tabac de caragolar, i prendre també consciència que falses solucions com les cigarretes electròniques no fan més que consolidar l’addicció a la nicotina. Per fer salut entre fumadors i no fumadors, tot és molt més senzill.