Més de 2.000 participants d’arreu de Catalunya prendran la sortida dissabte vinent en la setena edició de l’Oncotrail, la cursa solidària de 100km organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb la col·laboració del Club Atlètic Palafrugell i l’Agrupació Excursionista Palafrugell.
La iniciativa ha tornat a batre el seu propi rècord de participació, amb un total de 275 equips inscrits, dels quals 273 prendran finalment la sortida. A causa del topall de participació fixat per l’organització, prop de 50 equips han quedat aquest any en llista d’espera i de cara a l’any vinent no es descarta ampliar la participació.
Pel que fa a la procedència dels corredors, tornarà a ser ben variada amb participants d’arreu de les comarques gironines i de diverses poblacions de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida, així com d’Andorra. La forquilla d’edat dels participants també és molt àmplia, des dels 15 anys dels més joves fins al 69 dels més grans.
Una de les característiques que fan especial aquesta prova és que tota l’organització va a càrrec de voluntaris, més de 500, que s’hi impliquen en tots els àmbits: assistència en els avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, etc… Gràcies a aquesta implicació, els diners recollits es poden destinar íntegrament a la millorar de les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.
Més sostenible
Els organitzadors fan un pas més en aquesta edició per fer de la cursa un esdeveniment sostenible i respectuós amb el medi ambient. Per aquest motiu, dos dels trams del recorregut no estaran marcats amb cintes i s’hauran de seguir amb el GPS. Es tracta d’una prova pilot, amb l’objectiu que en el futur tota la cursa es pugui fer sense marcar. També s’ha reduït l’ús de plàstic als avituallaments, eliminants els gots i substituint els plats i coberts de plàstic per d’altres fabricats amb material orgànic.
Una fórmula que funciona
Sota el lema Suma’t al repte, Oncotrail torna a apostar per un itinerari circular amb sortida i arribada a Palafrugell, amb algun petit canvi en el recorregut respecte anys anteriors. El recorregut portarà els participants a passar per llocs emblemàtics i abruptes de la Costa Brava i les Gavarres. Els 275 equips que s’han inscrit a la prova hauran de cobrir els 100 km del recorregut en un temps màxim de 30 hores, passant per 10 punts de control i avituallament. La cursa no té caràcter competitiu i els participants la poden fer corrent o caminant, amb un únic requisit: que sempre hi hagi quatre integrants en marxa.
Els participants sortiran el dissabte 5 d’octubre a les 9 del matí de la plaça de Can Mario de Palafrugell i l’arribada dels primers corredors està prevista pel mateix dissabte al voltant de les 6 de la tarda al Pavelló Poliesportiu 2 (zona IES Baix Empordà) de la mateixa població, si bé s’espera que hi hagi arribades al llarg de tota la nit i també durant el matí de diumenge. Al llarg del recorregut, els participants passaran pels punts de control i avituallament situats a la Platja de Castell, Llafranc, Puig son Rich (Begur), Platja del Racó (Begur), Pals (pavelló municipal), Cau dels Pins (Forallac), Fitor, Poliesportiu de Calonge, Vall·llobrega i Palafrugell.
Més de 1 milió d’euros en sis anys
La finalitat de l’Oncotrail és recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. Per aquest motiu, per participar-hi cada equip ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import mínim de 1.000 euros. Els equips busquen patrocinadors i organitzen tota mena d’activitats benèfiques en els mesos i setmanes previs a la cursa per tal de reunir aquesta suma i, sovint, la donació que fan acaba superant els 1.000 euros.
L’augment d’equips participants any rere any ha anat acompanyada del conseqüent increment dels fons recaptats. En total, en les sis primeres edicions (2013-2018) s’han recollit un total de 912.374 euros. Els diners es destinen principalment a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals d’administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia, però també es dedica una part a la investigació de la malaltia dins de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i una altra als serveis que la Fundació ofereix dins dels hospitals.
En aquesta setena edició, es preveu recollir com a mínim 275.000 euros, tot i que l’experiència d’anys anteriors demostra que sempre s’acaba superant la xifra prevista. La plataforma on line a través de la qual es fan les donacions, a la web www.oncotrail.cat, continuarà oberta encara unes quantes setmanes després de la cursa.