Medicina personalitzada per combatre el càncer

dna-gc2957b173_1920

La mortalitat en pacients de càncer, sortosament, disminueix entre un 2 i un 5% cada any respecte de l’anterior, gràcies a la medicina personalitzada i els sistemes de cribatge. Així ho va explicar el Dr. Manel Esteller, actual director a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), al webinar del passat 1 de desembre titulat “La Recerca del Càncer: Del Coneixement a l’Aplicació”.

All webinar el Dr. Manel Esteller va exposar les principals aplicacions de la recerca en els tractaments oncològics actuals, entre els quals destaquen la immunoteràpia i la teràpia avançada CAR-T.

En el primer cas, pel que fa a la immunoteràpia, hi ha alguns tumors on les cèl·lules canceroses s’amaguen del sistema immunitari i aquests fàrmacs estan dissenyats per trobar-les i atacar-les. La immunoteràpia ha obert una línia d’investigació esperançadora en el càncer de pulmó, que és un tumor més resistent. Tot i això, actualment només en un 25% dels casos remet la malaltia.

L’altra gran esperança en tractaments de càncer és la teràpia CAR-T. Es tracta d’utilitzar l’enginyeria genètica per manipular  les pròpies les cèl·lules especialitzades en el sistema immunitari, els Limfòcits T, del pacient i dirigir-los per atacar les cèl·lules canceroses. Aquesta teràpia té bons resultats en leucèmia i limfomes.