Els científics de l’Institut Sloan Kettering de Nova York, liderats per l’oncòleg català Joan Massagué, han desxifrat l’origen de les metàstasis. Aquest descobriment obre la via a millorar els tractaments.
Quan es genera un tumor, aquest crea els seus propis vasos sanguinis per tal d’alimentar-se i continuar creixent. Aquest procés facilita que les cèl·lules canceroses viatgin a través de la sang cap a la resta del cos, reproduint-se i creant un nou tumor. Això és el que es coneix com a metàstasi: la propagació del càncer a altres regions del cos.
Joan Massagué, un dels màxims experts del món en càncer, ha descobert que les metàstasis no comencen per mutacions genètiques com es creia fins ara, sinó que les cèl·lules que comencen les metàstasis pirategen un mecanisme de reparació natural del cos i el fan servir per estendre el càncer. L’estudi s’ha publicat a la revista Nature Cancer i proporciona un nou marc per pensar en com combatre les metàstasis.
Segons explica La Vanguardia, aquest descobriment és la culminació d’una línia de treball que Massagué va començar fa gairebé 20 anys, quan va decidir investigar la biologia de les metàstasis, que són la causa de prop del 90% de les morts per càncer.