L’IRB desxifra el mecanisme pel qual la proteïna MAF afavoreix la metàstasi del càncer de mama

metàstasi-del-càncer-de-mama

Foto: Alícia Llorente, IRB Barcelona

Un equip de l’IRB Barcelona, liderat per l’investigador ICREA Dr. Roger Gomis, ha revelat el mecanisme pel qual la proteïna MAF incrementa el risc de metàstasi en pacients amb càncer de mama. Aquest descobriment és un pas crucial en la comprensió de les bases moleculars de la metàstasi i té implicacions clíniques rellevants per al tractament.

El càncer de mama és la forma més comuna de càncer entre les dones, amb més de 2 milions de nous casos diagnosticats cada any. En els casos on el tumor roman localitzat a la mama, les taxes de supervivència són notablement elevades, rondant el 90%. No obstant això, la disseminació de cèl·lules canceroses més enllà del teixit mamari i la formació de metàstasis en altres òrgans agreuja dràsticament el pronòstic i planteja importants desafiaments. Treballs de recerca previs ja havien relacionat la proteïna MAF amb un major risc de desenvolupar metàstasi, però les raons d’aquesta connexió romanen sense esclarir.

L’equip investigador ha detallat a la revista Nature Cell Biology com la proteïna MAF interactua amb el receptor d’estrògens, un element clau en el desenvolupament del càncer de mama, modificant la seva estructura. Aquesta interacció provoca una reestructuració de l’ADN que permet l’activació de gens que afavoreixen la metàstasi , en particular en resposta a l’estrogen. Això fa que les pacients amb nivells alts de proteïna MAF, tinguin un major risc de desenvolupar metàstasi.

Aquest estudi obre la possibilitat de prevenir la metàstasi, evitant l’activació dels gens pro-metastàtics, mitjançant la inhibició de la molècula KDM1A, que és la responsable de la reestructuració de l’ADN. Això obre noves perspectives en el tractament del càncer de mama. L’estudi es va dur a terme en cèl·lules en cultiu, models animals de la malaltia i va ser validat en mostres de pacients.

Més informació

Font: IRB Barcelona