Davant l’actual situació de crisi sanitària, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras col·labora activament en la recerca científica de la Covid-19 i, alhora, proporciona material i recursos per a la protecció contra el virus.
L’Institut Josep Carreras disposa de més de 34 grups de recerca, tant en recerca bàsica (en laboratori) com clínica, assistint els pacients. Els equips que es dediquen a la pràctica clínica col·laboren activament en el tractament dels pacients diagnosticats de Covid-19, adaptant-se a les necessitats actuals.
Segons el Dr. Manel Esteller, director de l’Institut Josep Carreras «sabem que el coronavirus escapa la detecció del sistema immune que fins ara no sabia res d’aquest, de manera que provoca una infecció, principalment al pulmó. Gràcies a l’experiència de l’Institut en l’anàlisi dels limfòcits, les cèl·lules de la sang que s’encarreguen de la defensa del nostre organisme, estem investigant aquests aspectes del coronavirus i la seva relació amb l’hoste amb totes les eines de bioinformàtica i genòmica de què disposa el nostre Institut». El grup d’epigenètica del càncer dirigit per Esteller ajuda en aquesta àrea als experts en tres aspectes clau:
– El primer aspecte consisteix a trobar marcadors genètics que puguin donar pistes sobre si una persona pot ser més resistent o sensible a ser infectada pel virus. Aquests biomarcadors també podrien predir si una persona infectada tindrà una malaltia amb una simptomatologia molt lleu o, per contra, progressarà cap a una malaltia més greu, com una pneumònia.
-El segon pretén poder realitzar un diagnòstic precoç de forma molecular utilitzant tecnologies encara no explorades.
-La tercera pregunta que el grup d’Esteller es planteja en la seva recerca és si es pot mesurar l’activitat del virus i validar formes d’eliminar-lo de superfícies, com les màscares, mitjançant tècniques físiques i moleculars com nanopartícules (d’una mida inferior a 10 milionèsimes parts d’un metre), amb l’objectiu d’evitar possibles contagis.
Aquesta investigació s’està dissenyant en col·laboració amb l’ICFO (Institut Català de Ciències Fotòniques), l’IrsiCaixa (Institut de Recerca de la Sida), la Fundació Lluita contra la Sida, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i l’empresa B. Braun.
Dins de l’Institut destaquen també altres grups que col·laboren en aquesta lluita contra el coronavirus com les unitats de Genòmica, Proteòmica i Bioinformàtica, aportant la seva experiència en variants genètiques i epigenètiques, modificacions de les proteïnes i l’anàlisi de big data.
També hi han mostrat interès altres grups que s’estan plantejant línies de recerca per, entre tots, sumar esforços en la investigació contra la Covid-19, com ara els grups del Dr. Esteban Ballestar i del Dr. Jordi Petriz, en les àrees de autoimmunitat i infecció i diagnòstic per la tècnica de la citometria, respectivament.
L’Institut Josep Carreras també ha ofert a hospitals i institucions els materials de protecció com guants, màscares i roba per evitar el contagi del personal que està en primera línia assistencial de pacients amb la Covid-19.
Així mateix, també ha posat a disposició dels centres hospitalaris les màquines, reactius de biologia cel·lular i molecular, així com equips de laboratori necessaris per a la investigació conjunta del coronavirus.