La Unitat de Consell Genètic de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) va atendre l’any passat 355 noves famílies, un 5,25% més que el 2014, que en van ser 331. Aquesta unitat de l’ICO, que s’encarrega d’identificar, atendre i fer seguiment de les persones i famílies amb un alt risc de patir càncer, va visitar l’any passat 522 pacients nous i va realitzar 849 visites de seguiment, segons les dades de la memòria anual de l’entitat, feta pública ahir.
Es calcula que només entre el 5 i el 10% dels tumors són hereditaris, és a dir, que són conseqüència d’alteracions genètiques heretades dels progenitors. Tenir alguna d’aquestes alteracions no vol dir que segur que es desenvolupi un tumor, però sí que es té més probabilitats de fer-ho que la població general.
Per això, aquesta unitat s’encarrega d’avaluar el risc de cada individu quan se sospita que té una predisposició hereditària al càncer i estableix accions preventives o de tractament.
El perfil dels candidats més adients per rebre consell i assessorament genètic són individus que provenen d’una família amb diversos individus amb el mateix càncer o càncers relacionats (per exemple càncer de mama i ovari o de pàncrees i melanoma); que han patit un càncer a una edat inusualment jove; que tenen més d’un diagnòstic de càncer; o que saben que hi ha una mutació genètica a la família que predisposa al càncer.
Onze casos nous al dia
Durant l’any passat, els metges de l’ICO van atendre cada dia onze casos nous de càncer a les comarques gironines.
En total, la seu de l’ICO a l’hospital Josep Trueta de Girona va donar 1.261 altes d’hospitalització -quatre al dia- i els pacients van tenir una estada mitjana de 9,60 dies. Pel que fa a les consultes externes, se’n van realitzar més de 45.000, de les quals 5.428 van ser primeres visites i 39.700, de seguiment.
A l’hospital de dia s’hi van fer més de 15.860 sessions de tractament, mentre que les de radioteràpia externa van fregar les 1.280. L’any passat, a més, es van realitzar 4.646 visites d’infermeria.
Al centre gironí tambe s’hi van realitzar 23 autotrasplantaments de medul·la òssia per tractar, sobretot, càncers de la sang.
Els altres hospitals
A més de a l’hospital Josep Trueta de Girona, l’ICO també atén pacients oncològics en d’altres hospitals de la regió sanitària. D’acord amb les dades de la memòria, a l’hospital Santa Caterina de Salt va fer 1.613 sessions a l’hospital de dia i va realitzar 2.054 consultes externes; al de Palamós, va rondar les 1.770 sessions a l’hospital de dia i va fer 4.815 atencions a consultes externes; i a Figueres, va fer 944 sessions de tractament i 2.110 consultes externes. En el cas dels dos hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, hi va fer 1.811 consultes externes a Blanes i gairebé 6.000 al Sant Jaume de Calella, mentre que les sessions de tractament van ser 466 al centre selvatà i 1.738 al del Maresme.