L’ICO participa en un estudi per identificar medicaments que podrien ser efectius davant la COVID19

El cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer del Programa ProCURE de l’ICO Girona, Javier Menéndez, juntament amb el professor de la Universitat Miguel Hernández de la ciutat d’Elx, José Antonio Encinar, han localitzat, a través de tècniques computacionals de biologia estructural, 20 medicaments en fase experimental o en investigació, que per les seves característiques els fan “bon candidats” per inhibir un enzim del virus SARS-CoV-2 durant els primers estadis de la infecció.

celules
Els resultats d’aquest estudi han estat publicats a la revista científica Viruses i podrien fer més curt el camí al tractament efectiu de la COVID19. Per altra banda, tal i com afirma en Javier Menéndez, “Un dels aspectes més rellevants de l’estudi és que alguns dels fàrmacs prioritzats, en base a la prediccions computacionals i a les característiques clíniques de la COVID19 com és el cas del fàrmac anti-tumoral bemcentinib, han estat seleccionats per l’assaig clínic com a part de la iniciativa ACcelerating COVID19 Research&Development Platform (ACCORD) del Regne Unit”.
En situacions de pandèmia i emergència sanitària com l’actual, resulta especialment beneficiós trobar tractaments basats en principis actius ja aprovats per al seu ús. Aquest mètode, fa més curt el temps de desenvolupament dels fàrmacs i redueix el seu cost, en comparació del seu disseny, estudi i fabricació partint de zero.
L’estudi ha estat realitzat durant el primer mes i mig de reclusió domiciliària a l’Estat espanyol a causa de la pandèmia de la COVID19, entre el març i abril del 2020.

Com s’ha realitzat aquest estudi?
Per a fer aquest estudi els investigadors han analitzat una base de dades de casi 9.000 fàrmacs aprovats per l’Agència de Medicaments i Alimentació dels Estats Units. Per tal de poder predir els compostos amb major afinitat davant l’enzim nsp 16 del SARS-CoV-2 han utilitzat tècniques d’acoblament i dinàmica moleculars de la proteïna del virus i els diferents fàrmacs.
Després d’un primer triatge, van seleccionar els fàrmacs que podrien actuar sobre el cicle de vida viral, tenint en compte les característiques clíniques de la COVID19. Finalment van identificar 11 medicaments candidats per a la seva posterior validació experimental.
Alguns dels fàrmacs, que mostren millors resultats (dissenyats en principi per a tractar l’hepatitis C, el càncer de pell o trastorn d’ansietat) podrien ser reutilitzats per a activar el sistema immune davant la infecció per a SARS-CoV-2 i per atacar directament a l’àcid ribonucleic viral. “Investigadors de l’Institut Nacional de Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIH/NIAID) han contactat amb nosaltres pel seu interès de reposicionar un altre dels fàrmacs anti-tumorals seleccionats a l’estudi, el sonidegib, pels seus possibles efectes contra la SARS-CoV” afirma en Javier Menéndez.