L’ICO acull el 4t Simposi sobre control del tabaquisme organitzat conjuntament amb l’OMS

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han organitzat avui el 4t Simposi ICO-OMS sobre control del tabaquisme, amb la presència de més d’un centenar d’assistents.

181203-Simposi-ICO-WHO1_WEB.jpg_2047903674

Aquesta jornada internacional ha servit per revisar les llacunes existents entre l’evidència científica de diferents àrees de control del tabac i les polítiques vigents, les seves raons i els seus reptes, així com per proposar i debatre sobre les passes que la comunitat investigadora, els responsables de la formulació de polítiques i el públic en general haurien de prendre per superar aquestes mancances.

Recerca per al control del tabaquisme

Des de fa dècades, la recerca en el camp del control del tabac està generant una quantitat impressionant d’evidència científica per prevenir i aturar aquesta epidèmia i les seves conseqüències. Cada any veuen la llum centenars de publicacions científiques en revistes especialitzades en control del tabac i de salut pública.

Hi ha però una bretxa entre les polítiques locals, nacionals i supranacionals vigents i tota aquesta evidència científica: és a dir, les intervencions i les polítiques no incorporen el coneixement generat amb prou agilitat i intensitat.

Durant el simposi s’analitzaran els possibles motius d’aquest buit, com ara la disseminació insuficient o no oficial dels resultats de la recerca, la interferència de la indústria del tabac en mesures concretes que s’ha demostrat que son eficaces, com ara la prohibició de la publicitat o l’increment dels impostos del tabac, i el perquè de la baixa prioritat del control del tabac en algunes agendes polítiques.

Evidència per al control del tabac

El professor Geoffrey Fong, catedràtic de la Universitat de Waterloo (Canadà) i coordinador del projecte “International Tobacco Control Policy Evaluation (ITC Project)” desenvolupat a 29 països, incloent 8 països europeus i l’Estat espanyol, ha presentat en la conferència inaugural nombrosos exemples d’avaluació que demostren que cal una implementació més ràpida de mesures demostrades com a eficaces en alguns països pioners i que haurien de ser adoptades sense retard per d’altres, com ara l’empaquetament neutre de les cigarretes, l’estructura dels impostos del tabac o les lleis d’espais lliures de fum.

Entre els temes abordats pels diferents experts, destacar l’anàlisi de la recerca feta sobre l’eficàcia dels impostos del tabac per frenar el seu consum i les resistències dels estats a la seva aplicació.

Així mateix també es van posar sobre la taula temes com l’heterogeneïtat en l’aplicació, per exemple a la mateixa Unió Europea, del coneixement sobre l’impacte de la publicitat, la promoció i el patrocini del tabac, tot i la Directiva europea sobre Productes del Tabac i del Conveni Marc de Control del Tabac de la OMS, o sobre la mateixa regulació de les cigarretes electròniques; i com disseminar les evidències generades per influir i provocar canvis en les polítiques. Finalment, en una taula rodona amb els ponents i joves investigadors s’ha discutit sobre les implicacions d’aquestes qüestions i els reptes que generen per al futur.

L’ICO és centre col·laborador de l’OMS en tabaquisme

La Unitat de Control del Tabac de l’ICO ha promogut nombrosos projectes d’intervenció i de recerca en tabaquisme, com ara la Xarxa catalana d’hospitals sense fum, els estudis d’avaluació de les lleis espanyoles, la formació en tabaquisme presencial i on-line i altres projectes nacionals i internacionals, com ara el projecte de recerca TackSHS sobre exposició passiva al tabac i als aerosols de les cigarretes electròniques en el marc del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Aquestes activitats i les tasques d’assessorament i avaluació desenvolupades amb diverses agències de l’OMS, incloent el Programa mundial de control del tabac i l’Agència Internacional de Recerca del Càncer han fet de l’ICO un centre de reconeguda referència en l’àmbit del tabac per la qual cosa va ser designat “Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac” l’any 2015.

Taula d’inauguració del Simposi. De dreta a esquerre: Kristina Mauer-Stender, del Programa del Control del Tabac de l’OMS; Carmen Cabezas, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Ma. Vilà, president de l’ICO i Esteve Fernàndez, cap de la Unitat de Control del Tabaquisme i del Centre de l’ICO.