L’Hospital del Mar porta a terme la primera transposició uterina i d’ovaris amb èxit de l’Estat

L’equip del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital del Mar ha portat a terme la primera transposició uterina de l’Estat en una pacient diagnosticada de càncer de recte localment avançat. Aquesta tècnica permet a les dones afectades per un tumor a la zona pelviana mantenir la possibilitat de ser mares i, a la vegada, evitar una menopausa precoç, en protegir tant l’úter com els ovaris dels efectes del tractament amb radioteràpia.

A tot el món només s’han portat a terme un petit nombre de cirurgies d’aquest tipus, una vintena, i molts pocs casos a Europa. En alguns casos, les pacients han pogut tenir un embaràs amb èxit. El primer nadó va néixer al Brasil l’any 2022 i als Estats Units el març del 2024.

Aquest abordatge consisteix en una primera cirurgia, abans de l’inici de la radioteràpia, per traslladar tant l’úter com els ovaris dins l’abdomen, a una posició on quedaran lliures dels efectes de la radiació. L’úter manté la vascularització a través dels ovaris per assegurar la seva viabilitat mentre es porta a terme el tractament contra el tumor. Una vegada ha acabat la radioteràpia i la quimioteràpia, es porta a terme una segona intervenció, a la qual es tornen els òrgans afectats a la seva ubicació original. “Es tracta de canviar l’anatomia d’un òrgan de la pelvis, situant-lo a una altra ubicació. El deixem amb la vascularització necessària per garantir la seva viabilitat i, una vegada completat el tractament oncològic, el retornem a la seva ubicació normal”, explica la cap de secció del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i una de les responsables de la cirurgia, la Dra. Gemma Mancebo.

El primer cas
La primera pacient, una dona de 36 anys amb diagnòstic de càncer de recte localment avançat, va ser intervinguda per primera vegada el mes de novembre del 2023. La segona intervenció es va portar a terme el passat mes de juny, quan ja havia acabat el tractament oncològic, coincidint amb la cirurgia del tumor rectal. Les dues intervencions es va fer amb cirurgia robòtica, per minimitzar el seu impacte. En aquest cas, el segon procediment es va fer coincidir amb la resecció del tumor de recte, fet que afegeix complexitat i incrementa de forma significativa el risc de danyar la vascularització uterina. Comptar amb la tecnologia robòtica resulta de gran ajuda en aquests casos. Ara, la pacient podrà, si ho vol, ser mare.

Transposicio_uter

En el procés per determinar quines pacients es poden beneficiar d’aquesta intervenció hi intervenen els serveis d’Aparell Digestiu, de Cirurgia General, a través de la secció de Cirurgia Colorectal, el d’Oncologia Mèdica i el d’Oncologia Radioteràpica. S’ha establert un circuit per a la detecció i derivació de les dones diagnosticades amb un tumor a la zona pelviana que precisen tractament amb quimioteràpia i radioteràpia, per a valorar si se’n poden beneficiar, sense que això provoqui retards en l’inici del tractament del càncer, amb un paper destacat de la infermera gestora de casos. En aquelles de 40 anys o menys, se’ls hi ofereix la possibilitat de protegir l’úter i els ovaris per mantenir la possibilitat d’un embaràs. A les de menys de 47 anys, la transposició només dels ovaris, per protegir-les d’una menopausa precoç.

Transposicio_uter

Com explica la Dra. Anna Maria Reig, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Radioteràpica, “la radioteràpia pelviana a les dosis necessàries per aconseguir la curació d’un tumor rectal provoca un dany irreversible, tant en l’àmbit uterí, provocant infertilitat, com ovàric, ocasionant menopausa precoç a les pacients joves diagnosticades de càncer de recte”. Per aquest motiu, “és prioritari preservar tant la seva salut sexual com reproductiva”, apunta la Dr. Reig.

Per poder optar a aquest tipus d’intervenció, les pacients han de presentar un tumor localitzat, se n’estudia l’extensió per determinar-ho, que hagi de ser tractat amb radioteràpia a la zona pelviana, amb possible afectació a l’úter i als ovaris. A l’Hospital del Mar, la transposició d’ovaris ja s’oferia i es portava a terme per evitar la menopausa precoç en pacients joves amb càncer de cèrvix.

Font: Hospital del Mar