L’Hospital Clínic i Sant Joan de Déu realitzen un assaig clínic únic al món sobre la leucèmia

L’Institut Josep Carreras ha creat un tractament d’immunoteràpia amb cèl·lules CAR-T, i el Clínic de Barcelona i Sant Joan de Déu en faran l’assaig clínic a Barcelona.

scientist-putting-blood-sample-from-test-tube-with-micropipette-in-petri-dish-analysing-chemical-reaction

Es tracta d’un assaig clínic únic al món. Pacients de tot el món amb un subtipus de leucèmia concreta, la leucèmia limfoblàstica T cortical, vindran a Barcelona per fer el tractament. Els adults, a l’Hospital Clínic, i els nens, a Sant Joan de Déu.

Barcelona centralitzarà un assaig clínic d’un nou tractament d’aquesta classe per a leucèmies de tipus T, més minoritària però amb un pronòstic fatal quan els pacients recauen o no responen al tractament habitual, com explica Susana Rives, cap de la Unitat de Leucèmies i Limfomes de l’Hospital Sant Joan de Déu: “És la primera vegada que es prova aquest tipus de CAR-T i amb una malaltia molt infreqüent, i aleshores és important centralitzar-lo per agafar experiència i aprendre en el maneig”.

El tractament ha nascut d’una recerca feta també a Barcelona, desenvolupada per OneChain Immunotherapeutics (OCI), una spin off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, que ha hagut de superar dificultats tècniques importants. Per exemple, per eliminar només les cèl·lules T del càncer i no la resta.

Sense cèl·lules T, el pacient quedaria amb una immunosupressió incompatible amb la vida, segons explica Pablo Menéndez, investigador ICREA de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras: “Hem desenvolupat un CAR-T contra una diana específica que es diu CD1a, que només té el tumor T, però que no tenen les cèl·lules sanes T. La bona notícia és que ho hem aconseguit; la mala notícia, que només ens cobreix un percentatge d’aquests pacients.”

Això és perquè només pot funcionar amb els pacients que tenen expressat aquest marcador anomenat CD1a. A Espanya, cada any es diagnostiquen prop de 30 nens amb aquesta leucèmia, amb un pic d’edat entre els 11 i els 17 anys.

Entre un 5 i un 15% no responen als tractaments actuals i es podrien beneficiar d’aquesta nova opció, que ara es comença a provar per primer cop en humans.

El cap d’Immunologia de l’Hospital Clínic, Manel Juan, explica que l’estudi permetrà comprovar si “la diana” és correcte: “Hem de poder veure si la direccionalitat que li afegim, la diana sobre la qual actuem, és tan dirigida i tan bona com és; i això pot variar entre els pacients, però les dades preclíniques són bastants suggerents.”

Els tractaments amb cèl·lules CAR-T per atacar diferents tipus de càncers de la sang estan vivint una autèntica explosió, amb moltes investigacions en marxa que s’espera que donin resultats en els pròxims anys. També en altres tipus de patologies.