Les persones voluntàries en l’àmbit oncològic reflexionen sobre el sentiment d’agraïment que reben amb la seva tasca

La Trobada de voluntariat en l’àmbit oncològic, que organitza anualment la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), ha celebrat la seva XXI edició aquest dissabte 24 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Enguany, els voluntaris i voluntàries en l’àmbit oncològic s’han reunit per reflexionar sobre l’agraïment i l’impacte positiu que genera el voluntariat en el cos i la ment de les persones voluntàries.

La trobada serveix per agrair la tasca de les prop de 5.200 persones voluntàries de les entitats federades que dediquen el seu temps de manera altruista a la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars; per reconèixer la seva importància com a pilar fonamental en l’atenció psicosocial de les persones amb càncer i els seus familiars i cuidadors, juntament amb els professionals de les entitats; i com a espai per enfortir el nexe d’unió i sentiment de pertinença del voluntariat en l’àmbit oncològic.

L’impacte positiu d’acompanyar les persones amb càncer en els voluntaris i voluntàries

Sota el lema “El voluntariat, font d’agraïment”, la Trobada ha tingut com a objectiu reflexionar sobre aquest sentiment entès com a fet bidireccional, no només del pacient cap a la persona voluntària. En aquest sentit, s’han compartit diferents experiències de persones que actualment dediquen el seu temps al voluntariat oncològic per un sentiment d’agraïment. A més, s’ha aprofundit en quina explicació dona la ciència a aquest impuls, és a dir, quin és l’impacte positiu que rep el cervell i el cos quan es dedica temps de manera desinteressada a millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies.

La presidenta de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, Maria Assumpció Vilà, ha destacat que “moltes de les persones voluntàries que acompanyen persones amb càncer i les seves famílies sovint ens manifesten que reben molt més del que donen. És per aquest motiu que enguany hem volgut tractar aquest aspecte i ajudar les persones assistents a entendre perquè se senten tan agraïdes amb la seva tasca desinteressada”.

Ha l’obertura de l’acte, conduit pel periodista de 3Cat Ignasi Gaya, també han intervingut la subdirectora general de Coordinació i Participació en Salut de la Generalitat de Catalunya, Marta Belmonte Serra; i el diputat adjunt de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Samuel Núñez i Amela, els quals han destacat la important tasca que realitzen les persones voluntàries per a la millora de vida de les persones amb càncer i les seves famílies i com a eix vertebrador de les entitats.

A continuació, han tingut lloc 4 xerrades inspiracionals que han aprofundit en l’agraïment com a impuls de la tasca voluntària. Les voluntàries Dúnia Falgueras Martínez, de la Fundació Oncolliga; Glòria Gonzalez i Olga Pau, de la Fundació Enriqueta Villavecchia; i Imma Bellatriu, presidenta de la delegació de Blanes i membre del Patronat de la Fundació Oncolliga Girona, han compartit molt emocionades les seves experiències, l’agraïment que senten quan dediquen temps a acompanyar pacients oncològics.

Entre totes, ha destacat la de la neuropsicòloga i psicoterapeuta Maria Garau, que ha explicat com actuen el cervell i el cos quan senten alguna cosa agradable. “Quan els neurotransmisors generen dopamina, serotonina i oxitocina, ens enganxem a la conducta positiva. Per aquest motiu rebem de la mateixa manera que donem”, ha destacat Garau en la seva intervenció Rebo més del que dono: el cervell altruista, en la qual ha remarcat també que el voluntariat requereix d’atenció plena, honestedat i de saber quina necessitat està cobrint el voluntari o voluntària.

Els assistents a la Trobada han participat posteriorment en uns tallers, impartits per l’entitat El Despertador, i que han tingut com a objectiu reflexionar sobre el valor i en sentit de la seva tasca.

La cloenda d’enguany ha anat a càrrec de Gospel Soul, coral nascuda a l’any 2012 a Barcelona, que ha interpretat temes de gòspel clàssic i contemporani.