L’enquesta de la XXIV Setmana Sense Fum revela el creixent consum de les cigarretes electròniques i pipes d’aigua entre els joves



La XXIV Setmana Sense Fum finalitza aquest dimecres 31 de maig amb la publicació de la seva enquesta poblacional que revela, entre altres dades, el creixent nombre d’adolescents i joves que consumeixen cigarretes electròniques i pipes d’aigua (catximbes), productes que no estan exempts d’augmentar el risc de produir càncer. Pots accedir aquí a l’enquesta completa.


Anualment, en el marc de la Setmana Sense Fum es realitza una enquesta dirigida a població, per valorar diversos temes relacionats amb el tabaquisme. Aquest any hi han participat 2.367 persones. L’enquesta confirma, un any més, l’interès de la població en ampliar les mesures protectores de la salut. Hi destaca que el 75% de les persones adolescents d’entre 14 i 18 anys que fumen, un 30% de les persones que han respost el qüestionari declaren fumar cigarretes electròniques. Una altra dada rellevant és que el 85,8% de les persones es declaren exposades al fum ambiental de tabac en alguns entorns; el 79,0% a les terrasses de bars i restaurants, el 47,0% quan porten a terme activitats lúdiques a l’aire lliure, un 37,5% quan es fan cues per entrar a diferents locals i un 33,0% a les parades d’autobús. Majoritàriament, un 67% pensen que no es compleix la normativa de les terrasses. D’altra banda, el 69% de les persones enquestades està a favor de protegir la salut i que no es fumi a les terrasses (78% de les que no fumen i 24% de les que fumen). Més de la meitat de les persones enquestades consideren que s’hauria d’ampliar els espais sense fum, principalment als voltants de centres educatius (86,2% dels no fumadors i 66,7% dels fumadors), parades de bus (75,3% dels no fumadors i 47,1% dels fumadors), platges (72,7% dels no fumadors i 35% dels fumadors).

Per primera vegada s’ha preguntat per l’afectació que provoca el tabac al medi ambient, clarament, el 94,1% de les persones enquestades consideren que el consum de tabac afecta el medi ambient. A més, el 88% està d’acord amb la normativa que obliga les companyies tabaqueres a pagar la neteja de les burilles.

D’altra banda, el 70,4% de les persones exfumadores declaren que alguna vegada un professional sanitari li ha recomanat deixar de fumar.

Amb relació a les accions que podrien ajudar a reduir la prevalença de consum de tabac, les persones enquestades creuen que les mesures més efectives al nostre país serien: la intensificació de mesures educatives tant programes escolars com campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació (75,7%); l’aplicació de sancions per llençar burilles a terra (72,7,7%); l’eliminació de la publicitat encoberta al cinema, la televisió i als comptes d’influencers a les diferents xarxes socials principalment (65,2%).

Altres mesures que la població considera que facilitarien la reducció de consum de tabac són: l’augment del preu del tabac (62,2%) i l’aplicació dels espais sense fum (56%) així com la regulació existent sobre publicitat i espais sense fum als dispositius de consum nous com ara cigarretes electròniques, dispositius de tabac escalfat i pipa d’aigua (49,5%).

SETMANA SENSE FUM

Del 25 al 31 de maig, es celebra la Setmana sense Fum (SSF), que va néixer com una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i de CAMFiC a Catalunya, i posteriorment va passar a ser organitzada pel Programa Atenció Primària Sense Fum. Des del 2016, en l’organització de la SSF participen entitats de diferents àmbits: diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, xarxes catalanes del Programa Atenció Primària Sense Fum i Hospitals Sense Fum, farmàcies, entitats municipalistes, societats científiques, col·legis professionals, xarxes promotores de la salut i entitats de tercer sector. La FECEC, Junts contra el Càncer és una d’aquestes entitats.