La XI Setmana Catalana de Prevenció del Càncer t’anima a menjar sa i abandonar el sedentarisme

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza la Setmana Catalana de Prevenció del Càncer (del 30 de setembre al 7 d’octubre), que enguany arriba a la seva XI edició. Amb el lema ‘Menja sa i mou-te’, la SECAPC té com a objectiu fomentar estils de vida saludables per reduir el risc de desenvolupar aquesta malaltia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que entre un 30 i un 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables. A banda d’evitar el consum de tabac i alcohol, els experts recomanen fer activitat física a diari i seguir una alimentació saludable. A més, cada cop més estudis demostren una clara connexió entre sobrepès i obesitat i risc de desenvolupar tumors com el de còlon, colorectal, esòfag, mama, ronyó i pàncrees, entre d’altres. Per aquest motiu, #menjasaimoute22, el lema de la SECAPC, posa l’èmfasi en la necessitat de fer exercici de manera continuada i seguir una dieta rica en fruites i verdures, reduint el consum d’aliments rics en greix i de begudes i aliments ensucrats.

Sobre abandonar el sedentarisme, un recent estudi demostra que les persones que caminen diàriament 10.000 passos com a mínim tenen menys risc de patir càncer que aquelles persones que no tenen l’hàbit.

Activitats de la XI SECAPC per a adults i infants

A través d’una combinació d’activitats online i presencials, la campanya #menjasaimoute22 pretén conscienciar tant a adults com a petits de la importància de mantenir estils de vida saludables.

Durant la setmana, des de la FECEC es difondran tot una sèrie de consells bàsics per a la prevenció de la malaltia, relacionats amb com alimentar-se de manera saludable i amb quin tipus d’activitat física moderada podem fer en la nostra vida diària per reduir el risc de patir càncer.

calendari_activitats_facebook1

calendari_activitats_facebook2

Així mateix, des del 30 de setembre al 7 d’octubre tindran lloc arreu del territori català diversos tallers d’alimentació saludable impartits per nutricionistes i dietistes col·legiats. També tindran lloc dos webinars online molt interessants adreçats a pares i mares. El primer serà divendres 30 de setembre, per encetar la XI Setmana Catalana de Prevenció del Càncer: “Hay vida después del brócoli. ¿Qué comen los niños”, a càrrec de Juan Llorca, xef i formador en educación d’alimentació infantil. El xef aconsellerà els pares i mares sobre quin tipus d’alimentació saludable poden donar als seus fills i oferirà suggeriments perquè els més petits gaudeixin d’aquests àpats. El segon webinar tindrà lloc dimecres 5 d’octubre: “¡Siempre puedes moverte!”, a càrrec d’Enrique Pérez, expert en Pediatria i Medicina Esportiva, qui ens explicarà la importància de l’activitat física en nens de 3 a 12 anys i com poden minimitzar el seu sedentarisme.

‘L’Hort d’en Marçal’, fruita saludable per a nens i nenes

L’activitat infantil “L’Hort d’en Marçal” arribarà a les escoles catalanes per animar els infants d’entre 5 i 7 anys a menjar fruita. Mitjançant un vídeo, els més petits treballaran a les aules les propietats de la fruita i elaboraran unes broquetes de fruita que podran després menjar-se. L’objectiu és ajudar-los a desenvolupar un estil d’alimentació saludable que els acompanyi tota la vida. Un equip de voluntaris i voluntàries de la FECEC col·laboraran en aquestes activitats, que tenen el suport de Supermercats Caprabo, encarregats de la donació de la fruita pels tallers.

La XI Setmana Catalana de Prevenció del Càncer compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, Dipsalut de la Diputació de Girona, Novartis i Supermercats Caprabo.

#menjasaimoute22