El Consell de Ministres ha aprovat avui l’esperat ingrés mínim vital, un dret subjectiu que ha de permetre que totes les persones en una situació d’emergència social tinguin assegurats uns ingressos mínims per cobrir les necessitats més bàsiques i que ajuda a combatre l’augment de població en risc de pobresa afectada per la crisi social i econòmica generada per la COVID-19.
La Taula del Tercer Sector valora positivament que, per primera vegada, la garantia d’uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques sigui una prioritat per al govern central, però exigeix que els tràmits siguin àgils, accessibles i adaptats i que s’avanci cap a un model de finestra única. Avisa que no es poden afegir més traves burocràtiques que impliquin que les persones hagin de passar per dues gestions diferents: una, per a tramitar l’ingrés mínim vital i, l’altra, per a la renda garantida de ciutadania.
“Com més burocràcia hi hagi, més complicat és el procés i més es multiplica el risc que persones en una situació d’emergència social quedin fora.” adverteix la Taula, a partir de l’experiència amb la renda garantida a Catalunya.
La Taula insta els dos governs, l’espanyol i el català, a accelerar la coordinació entre les dues administracions per aconseguir un bon encaix entre les dues prestacions, però també més coordinació entre els diferents Departaments de la Generalitat perquè l’ingrés mínim vital sigui compatible i complementari amb altres prestacions a Catalunya, com les ajudes a l’habitatge.
Per a la Taula aquesta és una oportunitat perquè, amb els recursos que aporti el govern central, la Generalitat augmenti la quantia i ampliï la cobertura de la renda garantida perquè arribi a col·lectius que ara deixa fora, com les persones sense llar, els joves d’entre 18 i 23 anys i les persones en situació administrativa irregular. A més, reclama al Govern un paper actiu de les entitats del Tercer Sector perquè poden ajudar a l’entrada (garantir l’accés a totes les persones susceptibles de ser-ne beneficiàries) i a la sortida (aconseguir que puguin superar la situació d’emergència social) de la prestació.