La resistència terapèutica al tractament del càncer, tema del primer B·Debate de l’any

Cancer Therapeutic Resistance. Progress and Perspectives és el títol del primer B·Debate de l’any 2016, que se centrarà en buscar la manera de promoure i millorar la recerca en contra de la resistència del càncer a les teràpies oncològiques i la seva translació a la clínica. Es tracta d’un debat científic que organitza B·Debate –una iniciativa de Biocat i la Fundació “la Caixa”– conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el Vall d’Hebron Institut Oncològic (VHIO).

L'objectiu de B·Debate és impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic.
L’objectiu de B·Debate és impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic.

La resistència terapèutica és el principal fenomen que impedeix la curació del pacient oncològic, i malgrat els grans avenços que s’han assolit en els últims anys, encara són pocs els exemples de translació clínica en aquest camp. L’existència d’aquest problema s’explica per motius molt diversos, entre els quals destaquen: la complexitat que presenta cada tipus de càncer, l’absència de perfils moleculars precisos o personalitzats que permetin predir el benefici i/o la resistència a una teràpia concreta, l’evolució de les cèl·lules canceroses sota pressió terapèutica, o la diversitat de models pre-clínics.

Aquestes jornades reuniran experts nacionals i internacionals, investigadors bàsics, translacionals i clínics que estan treballant en la teràpia contra el càncer, i a professionals de la indústria, representants de l’àmbit de les polítiques públiques de salut i la recerca. La participació també estarà oberta a associacions de pacients i a persones que tinguin interès en conèixer els darrers avenços en aquest camp.

Programa i ponents

Els líders científics d’aquest B·Debate són Miguel Angel Pujana –cap de la Unitat de Càncer de Mama del Laboratori de Recerca Translacional (LRT1) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut de Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i Joaquin Arribas, director d’investigació preclínica i cap del Laboratori de Factors de Creixement del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO). Les jornades d’aquest debat també compten amb el suport de The Company of Biologists.

Pel que fa al programa, hi haurà sis sessions científiquesImmunology and cancer therapy; Genetics, epigenetics and mechanisms; Molecular classification and therapeutic targeting; Cancer omics and therapeutics; Molecular signaling and models i Stem cells and malignization. Cada sessió es dividirà en diverses presentacions, portades a terme per experts de primera línia en recerca oncològica. A més, el primer dia de debat hi haurà un think-tank titulat Caveats/opportunities to improve the translation to the clinic, dirigit pel líder científic Joaquín Arribas amb Josep Corbella de La Vanguardia i Alberto Villanueva de ProCURE i l’ICO.

Descarrega’t el programa

Inscripcions

Data: 7 i 8 d’abril

Lloc: CaixaForum de Barcelona

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDCancerResistance i #BDebate i al compte @BDebate