La mortalitat prematura a Barcelona ha disminuït notablement en els darrers 40 anys, un 49% en les dones i un 51% en els homes. Les morts prematures per tumors malignes o per malalties del sistema circulatori, les dues principals causes de mortalitat principals, s’han reduït considerablement, en ambdós sexes, en bona part gràcies a les millores en els programes de prevenció primària, en la detecció precoç i en els tractaments.
Aquestes xifres són només algunes que hi figuren a l’informe “La salut a Barcelona 2023” elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). L’any 1985 es publicava el primer Informe de Salut de Barcelona, que des d’aleshores s’ha publicat anualment i s’ha convertit en una eina essencial per al monitoratge de l’estat de salut i els seus determinants a la ciutat, així com per a la presa de decisions i l’avaluació de l’impacte de les polítiques sobre la salut. Per celebrar-ne el 40è aniversari, a l’edició d’enguany, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa una anàlisi de l’evolució històrica de la salut a la ciutat durant aquest període. A més, ha elaborat un informe monogràfic dedicat a aquests 40 anys d’informes de salut. El document constata una millora de molts dels indicadors de salut de les barcelonines i barcelonins, alhora que identifica nous reptes a tenir en compte per seguir impulsant el desenvolupament de polítiques dirigides a la millora de la salut i la qualitat de vida de la població.
Altres dades destacables són:
- En les últimes dècades han millorat la majoria dels indicadors de salut. L’esperança de vida de la població de Barcelona ha augmentat progressivament des de 1984. En concret, les dones viuen 6,6 anys més i els homes 7,7 anys més. L’any 2022 l’esperança de vida se situa en 86,9 anys per a les dones i de 81,3 anys en els homes, similar al 2021, però encara inferior als nivells prepandèmia.
- Entre el 2006 i el 2021, l’activitat física intensa o moderada va augmentar en els dos sexes i en totes les classes socials, però va ser més freqüent en les classes socials més benestants.
La prevalença del tabaquisme s’ha reduït en els darrers 40 anys, sobretot en homes, que al 1986 fumaven gairebé la meitat. Entre les persones adolescents, el consum de tabac també s’ha reduït al llarg dels anys, però a diferència de les persones adultes, la prevalença és superior en les noies.
Llegeix l’informe sencer aquí.
Font: Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)