La medicina de precisió i integral, futur de l’abordatge del càncer

Endinsar-se i consolidar el futur de l’abordatge del càncer és la idea amb què ha arrencat el Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (Seom 2017) i que es desenvoluparà a Madrid fins aquest cap de setmana i en el qual, per primera vegada , les tres societats científiques d’oncologia, l’espanyola (Seom), l’europea (ESMO) i la nord-americana (ASCO) presentaran conjuntament les línies estratègiques per aconseguir la curació del càncer.

25-10-14-52-86412071_1

Benefici real i més precoç

De moment, i segons ha explicat a DM César Rodríguez, coordinador científic del congrés i oncòleg a l’Hospital Clínic Universitari de Salamanca, pacient i professional ja disposen d’una cada vegada més desenvolupada medicina de precisió que, “clínicament s’està començant a traduir en estratègies definides que estan aconseguint resultats molt afavoridors en processos tumorals com el pulmonar o el melanoma, entre d’altres. Es tracta en, aquest cas, de la immunoteràpia i que, en certs tumors ja és un fet real “.

La importància també rau en el fet que de les experiències que es van aconseguint en malaltia avançada, es començaran a afavorir estadis més precoços del procés tumoral, fet que suposa un avanç molt significatiu. Aquest mateix benefici i estadis precoços podria començar a observar-se amb un altre tipus de tractaments en càncers com el de mama hormosensible, amb la imminent arribada de noves molècules, així com en tumors de pròstata.

Triada necessària i atenció entre especialitats
En qualsevol cas, “la medicina de precisió que s’encamina cap al futur s’ha d’acompanyar, obligatòriament, de dianes més específiques, de les seves biomarcadors corresponents i d’estudis que ratifiquin quins grups de població van a obtenir els màxims beneficis en funció d’aquestes investigacions. A més de repercutir en eficàcia terapèutica i innovació, tampoc cal oblidar conceptes com el relacionat amb la sostenibilitat dels sistemes sanitaris “, indica Rodríguez.

Pel oncòleg, el futur també va de la mà de l’abordatge multidisciplinari, cada vegada més necessari en oncologia ja que la malaltia tumoral afecta, de manera directa i indirecta, a altres important aspectes de la salut dels pacients.

D’aquesta manera, la relació amb Cardiologia -per la potencial cardiotoxicitat de certes terapias-, amb Dermatologia -per certs efectes secundaris en la pell-, així com amb Geriatria -cada vegada hi ha pacients de més edat i amb una tendència continuació, Psicologia -per les repercussions psicològiques i socials que comporta un càncer-, amb les Cures Continus -per garantir les mesures més encertades en cada moment de la malaltia-, i fins i tot de Bioètica, seran aspectes en què les experiències serviran per consolidar el que s’ha aconseguit i avançar en les mancances.

En aquest sentit, Miguel Martín, president de Seom, considera que ja no s’entenen diagnòstic, tractament, seguiment del pacient i les seves cures sense la presència d’equip multidisciplinaris “. Idea que comparteix Ruth Vera, actual vicepresidenta de Seom i que serà nomenada presidenta en aquest congrés, que considera que a més de l’abordatge integral entre especialitats, els reptes també se centren en “l’adaptació de les noves tecnologies per obtenir resultats escurçant els temps”.