Minimitzar la toxicitat, els efectes secundaris dels tractaments i augmentar la seva eficàcia són els principals objectiu de les noves teràpies contra el càncer. Fer-ho de forma personalitzada buscant els fàrmacs més adequats per a cada pacient és la fi primordial de l’anomenada medicina de precisió.
Aquesta modalitat, que està en plena expansió, protagonitzarà el I International Workshop on Genomic Testing in Cancer, que a partir d’avui se celebrarà fins divendres, al Centre d’Investigació Mèdica Avançada (CIMA) de la Universitat de Navarra, a Pamplona.
El congrés aborda les últimes tècniques per determinar el perfil genòmic o molecular tumoral de cada pacient, els seus principals dianes terapèutiques i els medicaments més nous que permeten un tractament personalitzat.
Aquest congrés, organitzat per la Clínica Universitat de Navarra (CUN) i el Centre del Càncer MD Anderson de Houston, reuneix ponents de la talla d’Hilario E. Mata, director dels Global Academic Programs del Centre MD Anderson; Ignacio Wistuba, patòleg molecular del mateix centre i codirector del simposi juntament Ignacio Gil Melsa, director del Departament d’Oncologia de la CUN.
La ponència d’inauguració és impartida per Rafael Rosell, un dels oncòlegs clínics i moleculars més prestigiosos en l’àmbit del càncer de pulmó. També ofereix una conferència Joaquim Bellmunt, director del Centre de Càncer de Bufeta de l’Institut del Càncer Dana-Farber Cancer i professor de la Universitat de Harvard a Boston, Massachusetts.
“Avui, en Oncologia, per fer una medicina personalitzada, de precisió, necessitem ser capaços d’oferir als nostres pacients un tractament dirigit, basat en una diana terapèutica”, adverteix Ignacio Gil Melsa. D’aquí la vocació essencialment pràctica amb la qual neix el simposi, “a causa d’aquesta necessitat que té l’oncòleg de conèixer les tècniques de diagnòstic genòmic, les possibles alteracions genètiques detectables i els principals fàrmacs dirigits a una diana concreta d’un tipus de tumor” .
El principal escull que sorgeix en aquesta medicina de precisió, adverteix Gil Melsa amb experiència en aquest tipus de tractaments personalitzats, “és que les dianes terapèutiques han de ser detectables” i, per tant es fa necessari conèixer molt bé les diferents opcions tecnològiques i les limitacions tècniques que existeixen per estudiar aquests objectius claus i els seus gens en les seves diferents manifestacions. Aquest aspecte és clau especialment en un camp com aquest, en què la tecnologia està en constant evolució i cal que el professional es mantingui actualitzat.
Oncòlegs, patòlegs moleculars, genetistes, biòlegs i investigadors bàsics, entre d’altres especialitats, “han de conèixer molt bé què poden esperar de cada tècnica, quin és el seu rendiment específic” per veure què li poden oferir a cada pacient en cada patologia oncològica. Amb un únic objectiu: “Que un pacient amb una diana específica, un gen alterat que dirigeix aquest tumor, rebi un tractament enfront d’aquest gen concret”. D’aquesta manera, l’especialista evitarà administrar, per defecte, un tractament convencional, poc específic, com és la quimioteràpia convencional amb un perfil de toxicitat en ocasions molt rellevant i una baixa o moderada eficàcia, “en favor d’una teràpia potencialment molt efectiva i poc tòxica per a aquest pacient “.
Nous tractaments i investigacions en curs
Un segon apartat del curs es dedicarà als diferents tractaments existents aplicables al perfil molecular dels pacients: fàrmacs, alguns d’ells ja de tercera generació, que poden actuar com a tractament dirigit enfront de determinades alteracions. “Cal conèixer aquestes noves opcions terapèutiques dirigides a perfils moleculars concrets, quan falla la primera línia de tractament”, subratlla Gil Melsa. Conceptes bàsics sobre la tecnologia, “què es pot esperar de cada tècnica concreta, què he de demanar, com he interpretar, quins fàrmacs estan disponibles i quins arribaran en breu”, són qüestions que ha de conèixer l’oncòleg per orientar el tractament de les seves pacients a la clínica pràctica.
El workshop centrarà el seu tercer bloc de continguts a mostrar les investigacions i assaigs clínics en curs per a, en cas necessari, poder dirigir el pacient al centre mèdic que els desenvolupa. També, la manera de seleccionar els pacients per a assajos clínics en virtut del seu test genòmic. I lligat a aquest aspecte, la reunió científica mostrarà l’important paper de la immunoteràpia “com un dels grans avenços en el tractament dirigit del càncer i la seva imbricació amb el diagnòstic genòmic”, detalla l’especialista.
L’última jornada desenvoluparà el quart apartat del congrés dedicat a les línies futures que es dibuixen en aquest camp, relacionades amb noves tecnologies per a detecció de tumors i amb les alteracions moleculars implicades en diferents tipus de càncer. Entre els principals procediments s’abordarà l’anomenada “biòpsia líquida”, tècnica que permet monitoritzar, de forma molt poc cruenta, l’eficàcia del tractament dirigit per a un pacient concret, i que aporta igualment sobre el pronòstic de la seva malaltia mitjançant una simple anàlisi de sang , sense tornar a obtenir una biòpsia del teixit tumoral.