Mantenir una adequada nutrició és el primer suport del cos humà per fer front a nombroses malalties, ja que determina en molts casos la fortalesa i resistència del pacient enfront de la patologia en si o per afrontar determinats tractaments.
Aquest és el tema central de la taula titulada ‘Noves evidències en el suport nutricional’, patrocinada per Nutricia Oncology, que tindrà lloc aquest dissabte 10 de juny en el context del XIX Congrés de la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (SEOR).
La nutrició, igual que els tractaments de suport com els destinats a pal·liar el dolor, l’anèmia o els problemes gastrointestinals, és avui dia un factor determinant en la taxa d’èxit del tractament dels pacients oncològics. És per això que la pràctica clínica actual té en compte que el pacient oncològic ha de començar un tractament amb el millor estat nutricional possible i fins i tot avançar-se a una potencial desnutrició, amb l’objectiu de millorar la tolerància als tractaments oncològics i radioteràpics.
Jon Cacicedo, del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital de Creus (Bilbao), defensa que “la intervenció nutricional dels pacients amb càncer ajuda a tolerar millor els tractaments oncoespecíficos i a millorar la qualitat de vida dels pacients”. Per la seva banda, Inmaculada Peiró, de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO-L’Hospitalet (Barcelona), afegeix que “s’ha de realitzar un cribratge nutricional amb una eina validada i un especialista en nutrició ha de formar part de l’equip multidisciplinari que tracta al pacient oncològic “.
En el cas dels pacients amb tumors de cap, coll o tumors gastrointestinals la malnutrició pot afectar el 70-80% dels mateixos, ja que molts poden fins i tot tenir impedit físicament el pas dels aliments o patir lesions en l’aparell digestiu derivades del tractament. Això comporta nombrosos riscos, ja que aquesta situació pot obligar el pacient a l’abandonament temporal de les sessions de quimioteràpia o radioteràpia.
En aquest sentit, Yolanda Lupiáñez, infermera del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Verge de la Victòria (Màlaga) assegura que “el paper de la infermeria és fonamental per identificar i manejar la malnutrició, així com el risc de presentar-la precoçment”. També afegeix que “és necessari establir un tractament nutricional individualitzat, controlar les toxicitats i l’estat clínic general del pacient”.
El suport nutricional artificial (suplements nutricionals i / o nutrició enteral) es pot utilitzar en el pacient oncològic com una dieta complementària a la seva alimentació habitual o com a dieta completa (única).
En els casos en què la ingesta oral es troba compromesa, la nutrició mèdica enteral ha de realitzar-se per sonda, per poder garantir que el pacient obté tots els nutrients necessaris per mantenir un bon estat nutricional i afrontar en millors condicions els tractaments relacionats amb la seva tumor.