“La gent surt amb la sensació que el seu pit s’obre de felicitat”

La Cati Villamarín és voluntària de la Fundació Roses contra el Càncer.

Els seus coneixements de Reiki ajuden a millorar l’estat anímic i físic dels pacients

Explica el tipus de voluntariat que fas

Faig de voluntària a la Fundació Roses Contra el Càncer oferint Reiki als pacient de la Fundació que hi estan interessats. El Reiki és una tècnica que canalitza l’energia a través de les mans. No és un massatge.

Es tracta de posar les mans sobre el cos del pacient i canalitzar cap a ells l’energia universal. Què és l’energia universal? L’energia està present en tot ésser vivent, tot té una determinada energia i depenent de l’objecte, l’energia, és més o menys sutil. La funció és ser el centre d’energia i passar-la als pacients per transmetre’ls sensació de benestar. Si una persona fa sessions de reiki canvia el seu estat d’ànim a nivell immunològic, sense deixar de banda la medicina tradicional.

Es tracta d’harmonitzar emocionalment el pacient. Un pacient que se sent feliç i amb una actitud positiva, afronta la malaltia o qualsevol conflicte de la vida d’una manera totalment diferent fins al punt que pot arribar a afectar-li menys el dolor o el problema.

Com vas decidir fer-te voluntària

He fet voluntariat des que anava a l’institut. El voluntariat forma part de la meva vida. La religió no em donava totes les respostes que jo buscava i vaig trobar en les teràpies alternatives aquestes respostes que no trobava a través de la religió, Sóc quiromassatgista i em vaig interessar pel reiki.

Em vaig adonar que tenia la responsabilitat de transmetre tot el poder que oferia el reiki a altres persones, de difondre tot això perquè altres persones se’n poguessin beneficiar. Per què a Roses contra el càncer? Perquè era una fundació que acceptava aquesta tècnica dins la seva planificació de programa. Em vaig apuntar i fa poc temps que em van trucar i estic molt contenta.

Vaig estar també a la Trobada de Voluntariat i em van encantar els discursos del doctor i del coach. Sempre estem en la dicotomia entre mediina tradicional i medicina alternativa però aquestes dues disciplines, d’una manera conjunta poden fer molta feina positiva. Em va agradar molt que un doctor, una eminència en el camp de la medicina, parlés també d’aquesta necessitat, del fet que la curació del pacient passa també per tenir un apropament amb el malalt.

Com han rebut els pacients de la Fundació la tècnica del Reiki?

A la Fundació som un equip de quatre persones. El malalt de càncer té els seus alts i baixos emocionals, com qualsevol pacient, però en el cas dels malalts oncològics és més accentuat per la quimioteràpia, el tractament que reben que és molt dur… Hi ha moments que estan bé però n’hi ha d’altres que no ho estan…

Em va sorprendre un pacient que en el nostre grup es comentava que estava molt desganat, desanimat, que no feien activitats… De cop i volta continuant amb les sessions de reiki van reemprendre la vitalitat i les ganes de continuar amb les seves aficions i el seu dia a dia.

La gent surt amb una sensació de benestar. Es increïble contemplar l’expressió del rostre de la gent. Surten amb la sensació que el seu pit s’obre de felicitat. L’altre dia esperava un pacient i quan va entrar va dir: “Que bé, dóna gust venir aquí, transmet una sensació positiva, de benestar”. La gent se sent atesa.

Quan temps dediques a la fundació com a voluntària?

Vaig una dia a la setmana. Som un grup de quatre i ens dividim la setmana. Hi vaig de les 9.30 a les 11.30 o fereixo sessions de mitja hora. A la Fundació  ja hi ha una psicòloga que s’encarrega de la contenció emocional i nosaltres oferim la tècnica. Les dues parts estan cobertes.

Recordes alguna anècdota especial?

Recordo vàries anècdotes. Com deia abans, una senyora que feia poc que assistia a reiki i no sabia què era. Ella va rebre les sessions d’una manera receptiva. Un pot ser receptiu o escèptic. Aquesta senyora em va comentar que la seva primera sessió de quimio havia estat nefasta i ho havia passat molt malament. Doncs a la quarta sessió de reiki que n’estava encantada, va i em comenta que la seva segona sessió de quimioteràpia havia anat molt bé. Em va dir: “Ni me’n vaig adonar, ni me’n vaig em vaig adonar…”

Recordo un altre senyor, que estava preocupat perquè la darrera sessió de quimioteràpia no s’havia sentit gaire bé. Durant la seva sessió de reiki em va comentar que havia deixat de fer activitats que el feien sentir feliç, com cuidar l’hort, perquè no estava motivat. En la següent sessió de reiki, quan el vaig atendre estava encantat! Estava agraït! Havia reimprès amb l’hort, i amb les activitats que feia habitualment. Tenia molt més ànims…

Aquí (fundació) tenen un lloc on se’ls pot escoltar, en el cas de la psicòloga i se’ls pot atendre amb les eines que necessiten per afrontar la seva malaltia d’una altra manera. Tenen el seu lloc, el seu moment i el seu espai perquè surtin amb eines que permetin als pacients enfortir-se a nivell anímic i afrontar i gestionar els obstacles de la vida.

Què t’aporta ser voluntària?

Crec que l’autosanació és per a les dues parts. Tu reps en la mesura que dónes. En tots els aspectes, un somriure, una bona atenció… Quan més dones, més reps. Qualsevol voluntari que ho faci per vocació ho sap. Tot el que dones és igual per ambdues parts.

L’objectiu de tot plegat és el creixement interior i aportar alguna cosa de tot allò que estic rebent. És una filosofia de vida. Quan millor estiguis a físicament i emocionalment més beneficis oferiràs a les persones que reben teràpia. Hem de fluir amb l’univers.

El reiki no cura ni sana ningú que no ho permeti. A la fundació tenim una sèrie de fulletons perquè la gent entengui que el poder està dins de cada un de nosaltres. Nosaltres, connectem amb l’energia universal i fem de filtres d’aquesta energia sobre el pacient.

Per què és necessari un intermediari? Perquè és necessària una preparació sobre tècniques per poder aplicar-les. Amb el reiki cadascú és responsable de la seva curació. Nosaltres obrim portes i canals fins on la gent vol que s’obrin. Per això cal obrir la consciència, responsabilitzar-nos de la nostra curació. Si la persona és fa responsable de la seva curació pot ajudar molt a la medicina tradicional. El treball en equip entre un metge i un pacient és fantàstic, essencial.

Comparteix la teva experiència com a voluntari. Deixa’ns el teu comentari!
Vols ser voluntari? Contacta amb nosaltres i t’informarem de totes les opcions que tens.