A les portes del Dia Mundial del Càncer de Còlon, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha celebrat avui la jornada “25 anys del Programa de cribratge de càncer colorectal a Catalunya: situació i reptes”, acte on diferents professionals que formen part del Programa de Prevenció Precoç del càncer colorectal han fet un repàs dels 25 anys d’història del programa de cribratge i han parlat dels reptes de futur. La FECEC Junts contra el Càncer ha participat per exposar la visió de les entitats de pacients.

L’acte ha estat inaugurat per Ariadna Mas, subdirectora general de Planificació i Recerca en Salut. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; i pel Dr. Josep Tabernero, President del Consell Assessor del Pla director d’oncologia. Posteriorment ha estat el torn de dues conferències. La primera, “Cribratge de càncer colorectal: què hem après i quin és el futur”, ha estat impartida per Antoni Castells, director assistencial de l’Hospital Clínic de Barcelona i president de la Comissió Assessora del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. La segona, “Els inicis, la implementació i evolució del programa”, ha anat a càrrec de Josep Alfons Espinàs, coordinador de l’Oficina de Cribratge de Càncer de Catalunya del Pla director d’oncologia. Tots dos han presentat diferents dades del programa de cribratge en aquests 25 anys, a més d’una comparativa territorial de tumors i lesions precancerígenes detectades respecte a territoris on no existeix programa de detecció precoç.

La taula rodona posterior, sota el nom “Reptes en el cribratge de càncer colorectal a Catalunya. La perspectiva dels diferents actors”, moderada per Andrea Burón, epidemiòloga en cribratge de càncer de l’Hospital del Mar, Andrea Burón, ha comptat amb una visió territorial de les oficines de detecció precoç, de les farmàcies i dels serveis assistèncials. Sobre la visió de les oficines de cribratge, han parlar Jaume Galceran, director del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; Gemma Binefa, cap de la Unitat de cribratge del càncer de l’Institut Català d’Oncologia; i Josep Brunsó. Vicepresident del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i president del Col·legi de Farmacèutics de Girona. Sobre els centres assistencials, han intervingut Xavier Bessa, cap del Servei de Digestologia de l’Hospital del Mar; Josep M. Auge, del servei de Bioquímica i Genètica Molecular del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona; i Mercè Marzo, metgessa de família. Tots han posat molt d’èmfasi en els reptes de futur del programa després de 25 anys de camí recorregut.

En el torn de les entitats, Neus Cols, membre de la Junta Directiva de la FECEC Junts contra el Càncer i presidenta de l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO), i Pau Berber, de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, han parlat del programa des del punt de vista del pacient i han posat l’èmfasi en la necessitat d’una major transparència de les dades, la urgent necessitat d’un augment de la participació i que el programa s’estengui fins als 74 anys, enlloc de fins als 69 com actualment està fixat.

La cloenda ha estat a càrrec també dels representants de les entitats de pacients, M. Assumpció Vilà, presidenta de la FECEC, i Laureano Molins, president de l’ACC. Tots dos s’han compromès a seguir treballant i donant suport a les administracions i professionals que formen part del programa. L’acte l’ha clos el Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla director d’oncologia, agraint les intervencions d’aquesta necessària jornada.