Barcelona ha estat la seu de la Reunió d’Alt Nivell ‘Desafiaments en l’atenció del càncer’ que s’ha celebrat aquest 31 d’agost com a part de l’agenda de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. La FECEC, Junts contra el Càncer, ha assistit a la trobada.
El ministre de Sanitat en funcions, José Miñones, ha defensat en l’acte de clausura la necessitat de continuar impulsant, en el marc de la UE, una resposta coordinada i justa enfront del càncer, una de les principals necessitats en matèria sanitària de la ciutadania europea i, per tant, objectiu estratègic en la construcció de la Unió Europea de la Salut.
José Miñones ha destacat la importància d’abordar el càncer des d’una perspectiva àmplia que combini la prevenció, el diagnòstic, les teràpies, la recerca i la resposta assistencial i que permeti aconseguir en 2030 una taxa de supervivència del 70%.
En aquest sentit, ha valorat la rellevància del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, aprovat en 2021, document amb el qual es troba alineada l’Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut (SNS), i que, a més, va permetre la creació de nous programes com a ‘Missió Càncer’, amb més finançament i un nou marc d’actuació comuna.
Prevenció, resposta assistencial i teràpies
El ministre de Sanitat en funcions ha repassat alguns dels principals avanços realitzats en matèria de prevenció en el camp de l’oncologia des del Sistema Nacional de Salut, cas del desplegament dels programes de garbellat poblacional de càncer de mama i còlon, que es troben ja implantats en totes les comunitats autònomes, o l’impuls al programa de garbellat de càncer de cèrvix en tot el territori nacional.
En aquest context, Miñones ha reafirmat el compromís d’Espanya amb les últimes recomanacions del Consell Europeu respecte al garbellat poblacional de càncer i, en aquest context, ha avançat que el nostre país es troba actualment en un procés d’avaluació de l’evidència d’eficàcia de nous cribratges amb l’objectiu d’ampliar la Cartera Comuna de serveis del SNS.
Així mateix, ha recordat el paper clau que exerceixen els hàbits i estils de vida saludable i la promoció de la salut al llarg de totes les etapes de la vida a l’hora de fomentar la prevenció enfront del càncer, com “la millor basa per a millorar la qualitat de vida de les persones”.
En matèria de diagnòstics, el ministre de Sanitat en funcions ha significat l’impuls donat a la capacitat de resposta del SNS, gràcies al Pla d’Inversions en Alta Tecnologia (INVEAT) que, amb una inversió de 795 milions d’euros de fons ‘Next Generation’, ha facilitat l’adquisició de fins a 851 equips, molt d’ells imprescindibles per al diagnòstic i tractament de pacients oncològics.
D’altra banda, José Miñones també ha remarcat els avanços realitzats per a la protecció del col·lectiu del supervivent de càncer, com l’aprovació, entre els mesos de maig i juny, de l’oblit oncològic a Espanya, amb un paquet de mesures que permeten eliminar la discriminació d’aquelles persones que han patit càncer.
El conseller de Salut, Manel Ballcels, per la seva part, ha dit que qualsevol millora assistencial, també en l’àmbit de l’oncologia, “necessita un treball coordinat i continuat” amb tots els agents sanitaris implicats.
El conseller ha insistit en la implementació de teràpies avançades al sistema sanitari per a millorar l’atenció a les persones, una mesura que al seu parer necessitarà el finançament del seu departament, del Govern, de la UE i de la col·laboració tant pública com privada.
En l’acte, celebrat en el Palau Real de Pedralbes de Barcelona i al qual ha estat present la presidenta de la FECEC, Junts contra el Càncer, M. Assumpció Vilà, també han participat, entre altres personalitats, el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto; la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón; el director de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), Cristóbal Belda; la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio; el director general de Cartera Comuna de Serveis del SNS i Farmàcia del Ministeri de Sanitat, César Hernández; el president de la European Cancer Organisation, Andreas Charalambous; i, de manera telemàtica, la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.
Font: Ministerio de Sanidad