Us presentem les xifres de la FECEC corresponents a l’any 2014, on podreu conèixer els serveis que s’han dut a terme i sobretot la repercussió social que han tingut.
La valoració general que es fa de l’any és positiva gràcies als esforços de totes les nostres entitats per millorar, estendre i consolidar els programes dirigits als pacients i familiars amb càncer.
Cal destacar l’augment de persones ateses en els serveis d’atenció social que ofereixen les entitats. En aquest apartat, hi figuren els serveis que les entitats de Junts contra el càncer faciliten als pacients i familiars per ajudar-los a resoldre els problemes quotidians més immediats i els temes pràctics a cobrir quan es diagnostica la malaltia i durant tot el procés.
Així, l’any 2014 s’han donat 867 ajuts econòmics, el que significa un augment del 137,4% respecte l’any 2013. I per un valor econòmic de 162.676 euros, un increment del 9%. Pel que fa a l’Orientació de Recerca de recursos externs s’han atès 406 persones, un 145% més respecte l’any 2013, ja que dues entitats més han ofert aquest servei. També hi ha hagut 870 beneficiaris de préstecs de material clínic (un 129% respecte l’any anterior) i s’han atès 2.201 consultes sobre la malaltia, un 123% respecte l’any 2013. En l’apartat d’assessorament dietètic cal destacar que un total de 254 persones van rebre aquest servei, un 105% respecte l’any 2013 i
Aquesta augment denota la consolidació dels serveis que ofereixen les entitats i posa les bases per un procés de millora continuada que cal tenir sempre present.
En l’apartat de Teràpies Manuals destacar l’augment de beneficiaris en el servei de reflexoteràpia. Sobre aquest aspecte, l’any 2014, 242 persones s’han beneficiat d’aquest servei, un 40,6% més que l’any. Pel que fa als quiromassatge i altres massatges, durant el 2014, 212 persones han gaudit d’aquest servei, ofert per dues entitats.
Alhora, també, s’ha posat èmfasis en la prevenció. Durant el 2014 s’han beneficiat un total 9.384 persones de les xerrades de sensibilització enfront les 2085 de l’any 2013. Cal destacar que la ja consolidada festa de ‘Posa’t la Gorra’ ha comptat amb més de 30.000 participants, amb un increment del 54%.
Tot i que les xifres de l’apartat de suport psicològic han davallat lleument, cal destacar l’augment de beneficiaris dels Grups d’Ajuda Mútua. Durant el 2014, un total de 362 persones han sigut usuàries d’aquest servei enfront els 322 participants de l’any anterior. La resta de serveis corresponents a aquest apartat com l’assessorament psicològic i els grups de dol han experimentat un petit descens passant dels 2352 usuaris als 2068, en el primer cas, i dels 32 beneficiaris als 15 en el segon cas.
La formació en voluntariat també ha experimentat un lleuger descens. Tot i així, aquest servei és i continua sent un dels pilars per enfortir la xarxa de voluntariat oncològic. Per tant, s’ha desenvolupat una tasca enfocada clarament a millorar la formació de persones compromeses amb les tasques de voluntariat oncològic.
Durant l’any 2014, es van beneficiar 258 voluntaris, una xifra clarament inferior a la dels 2013, que va comptar amb 685 voluntaris de les diferents ofertes formatives organitzades per les entitats o inscripcions.
En aquest apartat, però, cal destacar la rehabilitació per a laringectomitzats, una proposta educativa destinada a les persones laringectomitzades que volen recuperar el to de veu i reeducar la parla. Es treballen noves habilitats i capacitats de gran utilitat. L’any 2014, 60 persones laringectomitzades es van beneficiar l’aquesta proposta, un 193,5% respecte l’any anterior, que és quasi el doble.
Aquí, podeu descarregar-vos el document complet de la FECEC en xifres 2014.
Esperem continuar millorant durant l’any que ara comença i seguir treballant amb més il·lusió i energia amb què ho hem fet fins ara!