La FECEC assisteix a l’acte de presentació de l’Estratègia d’impuls i suport al voluntariat en salut

Foto: Arantxa de Lara i Anna Varderi, de la Fundació Enriqueta Villavecchia, amb la presidenta de la FECEC Junts contra el Càncer, M. Assumpció Vilà.

La Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut té, entre les seves prioritats, el reconeixement i la promoció del voluntariat en salut, motiu pel qual ha promogut l’elaboració d’una estratègia d’impuls i suport que pretén guiar aquesta acció voluntària amb visió 2030. Aquest dilluns 26 de febrer s’ha fet la presentació.

Per part de la FECEC Junts contra el Càncer ha assistit la presidenta, M. Assumpció Vilà. Per part de les entitats federades, Arantxa de Lara, responsable de l’àrea assistencial i del voluntariat de la Fundació Enriqueta Villavecchia, ha participat en la Taula d’experiències de voluntariat en salut ““Voluntariat domiciliari”.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha tancat l’acte de presentació de l’Estratègia de suport i impuls al voluntariat en salut, promogut per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut. L’objectiu d’aquesta estratègia és enfortir i fer visible d’una manera proactiva aquest voluntariat i posar en marxa accions que contribueixin a implementar la Carta del Voluntariat en Salut de l’any 2019 (CVS19) amb visió 2030, d’una forma més efectiva.

L’estratègia consta de 8 àmbits de treball i 22 accions a l’entorn de tres eixos temàtics: el posicionament i visibilització del voluntariat en salut; el suport a la gestió i millora contínua, i la governança del voluntariat en salut. En el seu desplegament pren especial rellevància els escenaris de coproducció. En aquest sentit, la implementació d’aquesta estratègia requerirà del compromís i la corresponsabilitat de diferents actors, d’acord amb la CVS19 que reconeix el voluntariat com un valor social i de país.

Durant la cloenda de l’acte, celebrat al Departament de Salut, el conseller Balcells ha posat en valor “el voluntariat com a reflex d’una Catalunya solidària”, i “la pròpia estratègia com a marc d’actuació present i futur per a un voluntariat en salut més coordinat, protegit, format i efectiu”.

La inauguració ha estat a càrrec de la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, la Dra. Carme Bertral, i del director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, Xavier Godàs. Tot seguit, ha tingut lloc una ponència a càrrec del Dr. Marc Antoni Broggi, cirurgià i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

L’acte també ha comptat amb una taula rodona en què s’han presentat experiències en relació a diferents àmbits en coherència amb la CVS19, on un dels aspectes innovadors és que abasta, també, l’atenció primària i comunitària i la salut mental i addicions.

També s’han visibilitzat les aliances i el treball col·laboratiu que ajuda a promoure i enfortir el voluntariat en salut per aprofitar molt millor els recursos i millorar-ne la coordinació i els seus resultats.

En l’acte hi ha participat professionals de diferents àmbits assistencials i regions sanitàries, i entitats, que han aportat el seu coneixement i experiència de la realitat del voluntariat en salut per avançar així en la seva millora.

Recupera l’acte aquí:

Font: Departament de Salut