Estudien si una substància del card marià combat la Covid-19

La silibinina, una substància natural que es troba a la planta Silybum marianum (card marià) amb una reconeguda activitat antitumoral, podria ser eficaç també en la lluita contra la Covid-19.

780_0008_5948438_9b63fd3ae20705a99c6cdcc1e0a44e82

Això és el que assenyalen investigadors de l’ICO Girona-Idibgi, en un article publicat recentment al Journal of Clinical Medicine, en què s’argumenten les raons que justificarien avaluar el seu ús com a possible tractament del SARS-CoV-2. Mentrestant, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) acaba d’aprovar l’assaig clínic SilCOVID19 amb aquesta substància en pacients oncohematològics amb coronavirus, de manera que es podrà fer un assaig clínic amb pacients quan sigui necessari.

L’estudi és encapçalat pels doctors Joaquim Bosch, oncòleg del servei d’oncologia mèdica de l’ICO Girona, i Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer i membre del programa ProCURE (programa contra la resistència terapèutica del càncer) de l’ICO-Idibgi. Tant un com l’altre ja han publicat diversos estudis previs que mostren la capacitat antitumoral de la silibinina en pacients amb càncer.

“Fa anys que investiguem la seva aplicació en el càncer i sabem que hi ha altres grups de recerca que l’havien estudiat sobretot per a pacients amb hepatitis C”, explicava ahir el doctor Bosch en preguntar-li per què es va pensar en la silibinina per fer front a la Covid-19. Bosch va assenyalar també que amb l’inici de la pandèmia un estudi xinès també havia assenyalat la silibinina, entre altres molècules, que poden lluitar contra el virus.

Segons l’estudi, les evidències clinicomoleculars de la silibinina com a possible tractament de la Covid-19 es presenten en tres parts: com a immunomodulador de la “tempesta de citocines” i com a antiviral. L’estudi també conclou que la silibinina tindria un comportament antiviral molt semblant al del remdesivir, el fàrmac que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat recentment per lluitar contra el virus i del qual els EUA han comprat tot l’estoc.

Els investigadors, però, també fan la proposta d’assaig clínic per al tractament de pacients oncohematològics amb Covid-19. Amb l’autorització de l’Aemps, si hi ha un rebrot, com es preveu aquesta tardor, es podrà estudiar l’eficàcia de la silibinina.

Aquest assaig, batejat com a SilCOVID19, servirà per veure si aquesta substància natural serveix per prevenir problemes respiratoris en els pacients amb càncer que tinguin el coronavirus. L’estudi es farà a través del medicament Legalon, que conté la substància provinent del card marià i que es processa a Mollet del Vallès.