En el procés de patiment que comporta un càncer, tant en l’aspecte físic com emocional, alguns pacients desitgen morir. Detectar i conèixer aquesta íntima i comprensible predisposició, per ajudar els que passin per aquest tràngol és la missió d’un equip d’investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
Un pediatre i pal·liativista, Albert Balaguer; un metge pal·liativista, Josep Porta, i una infermera, Cristina Monforte, acaben d’aconseguir una beca que dota la seva missió amb 20.000 euros per portar a terme el seu objectiu.
«El primer pas és assegurar-nos que en l’àmbit internacional podem treballar amb pautes comunes davant una mateixa situació», explica Albert Balaguer. «Llavors, podrem dissenyar un instrument comú per detectar, precoçment, aquest desig d’avançar la mort, perquè darrere seu s’hi amaga el patiment de la persona, que és el que hauríem d’evitar al màxim, en la mesura que sigui possible, tant com la conspiració de silenci que, sobre aquesta qüestió, acostuma a envoltar molts processos de càncer», afegeix Balaguer.
El projecte d’Albert Balaguer i el seu equip és una de les cinc tesis de recerca que han sigut becades aquest any en la convocatòria anual de l’Aecc-Catalunya contra el Càncer que auspicia treballs d’investigadors joves que facin una tasca que resulti útil en l’avanç de la lluita contra la malaltia, que és el principal propòsit de l’associació.
Suport al pacient de càncer i a la seva família; prevenció d’aquesta malaltia i promoció de la salut i el foment de la recerca oncològica de qualitat són els objectius globals de l’Aecc. «Com va dir el científic Joan Massagué -referent mundial en recerca oncològica– no es tracta d’eradicar el càncer, sinó de vèncer-lo. I per poder-ho aconseguir, necessitem recerca científica», declarava el president de l’Aecc a Catalunya, Juli de Miquel, el dia de la gala solidària en el transcurs de la qual es van entregar les beques als investigadors.
Juntament amb el plantejament d’estudi del grup d’Albert Balaguer, també ha sigut becada la proposta d’«anàlisi del procés d’implantació en ratolins de tumors humans (orthoxenografts) que han resistit a un procés de quimioteràpia. Aquest model ens permetrà trobar noves dianes terapèutiques que serviran d’estratègia mèdica en el tractament d’aquell pacient de càncer», va detallar l’investigador de l’Institut Català d’Oncologia que lidera aquest projecte, Alberto Villanueva (IDIBELL). «És el que anomenem medicina personalitzada en temps real, ja que estudiem en paral·lel l’evolució del pacient i ens anticipem en el tractament al laboratori. Sobre els ratolins, s’estudia l’evolució i el tractament que es podria aplicar en el pacient, si es produeix una recaiguda en el càncer, o, fins i tot, depenent dels resultats, es podria prevenir», afegeix Villanueva.
Focus a la metàstasi
En la metàstasi, la malaltia residual un cop està ja fora del cos el tumor primari, en un procés de càncer, se centra la recerca de Paloma Bragado de l’Hospital Clínic de Barcelona (IDIBAPS). «Volem estudiar com l’estrès microambiental que envolta un pacient de càncer afecta les cèl·lules del seu organisme i les fa despertar i convertir-se en proliferatives que donen lloc a la metàstasi», explica Bragado, que portarà a terme el seu treball científic amb una altra persona investigadora.
En concret, el seu objectiu és dissenyar teràpies més efectives per tractar la malaltia metàstica en pacients amb càncer de mama. «Si arribem a entendre els mecanismes que regulen l’estat dorment de les cèl·lules tumorals disseminades, es podran definir noves dianes terapèutiques per prevenir el desenvolupament de la metàstasi, prolongant aquell estat dorment, o bé eliminant aquelles cèl·lules», explica Bragado.
Mitja dotzena d’investigadors seran els encarregats de portar a terme un altre dels cinc projectes de recerca que han sigut becats aquest any. «Està centrat en l’estudi de la molècula RNA, que compta amb un paper regulador molt important a l’hora de programar la conducta de les cèl·lules, de manera especialment rellevant en el càncer», explica Raquel Boqué, membre de l’equip que dirigeix la també investigadora Sònia Guil, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell). Per tant, la recerca d’aquest grup apunta també a l’esperança de trobar fórmules eficients per aturar la progressió tumoral en l’organisme.
El cinquè projecte becat el desenvoluparà un equip de 10 persones liderat per Aroa Soriano, de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. «Fem èmfasi en càncer infantil, com el neuroblastoma, el 50% dels casos d’aquesta malaltia són considerats d’alt risc i protagonitzen un elevat nivell de mortalitat», declara Soriano. Millorar el tractament per augmentar la supervivència és l’objectiu final de l’estudi.