L’Institut Català d’Oncologia acaba de posar en marxa la Radioteràpia Intraoperatòria en càncer de mama als seus centres de l’ICO Girona i de l’ICO Badalona. Així doncs, en l’actualitat, l’Institut Català d’Oncologia compta amb aquesta nova tècnica a tots els seus centres, ja que l’any 2015 es va iniciar a l’ICO l’Hospitalet.
Aquesta nova implementació de la tècnica s’ha fet, conjuntament, amb els seus corresponents hospitals de referència: l’Hospital Universitari Josep Trueta, en el cas de l’ICO Girona, i l’Hospital Universitari Germans Trias, en el cas de l’ICO Badalona.
Els casos de càncer de mama de les pacients tractades als centres de l’ICO són avaluats, analitzats i revisats pels comitès de càncer de mama de cada centre respectiu i tractats a les Unitats Funcionals. Aquest esforç de coordinació per part dels professionals de l’ICO i els hospitals de referència que aporta un important plus de qualitat per aquest tipus de pacients, ja que els professionals de diferents especialitats atenen les pacients de forma integrada i en equip consensuant les decisions sobre diagnòstic i tractament.
Què és la radioteràpia intraoperatòria?
La radioteràpia intraoperatòria té un llarg recorregut previ però la tecnologia moderna l’ha convertit en una innovadora tècnica més accessible. Es tracta d’un equip portàtil que permet, en el mateix acte quirúrgic i després de l’extracció del tumor, aplicar la radiació directament sobre el llit tumoral, és a dir, sobre la zona on es troba el tumor per tal d’evitar que les cèl·lules canceroses es tornin a reproduir. En el llit tumoral és on es produeixen més del 90% de les recaigudes en les pacients amb càncer de mama.
Aquest tractament, que acostuma a durar uns 20 minuts, aplicat a una adequada selecció de pacients, permet reduir la toxicitat i les complicacions, a més d’escurçar la durada de la teràpia de manera definitiva. Les pacients que es poden beneficiar d’aquesta tècnica han de complir uns criteris específics com són: ser pacients de més de 60 anys, amb un tumor de mama de baix risc i sense afectació ganglionar, es a dir, tumors de bon pronòstic. Aquests criteris han estat definits a través dels resultats de diversos estudis clínics publicats a revistes científiques i que demostren la seva efectivitat en comparació amb el tractament estàndard.
Per altra banda, aquesta tècnica permet estalviar la posterior radioteràpia convencional, d’una durada de 6 a 7 setmanes aproximadament i amb les mateixes taxes de curació.
La radioteràpia intraoperatòria representa un nou pas dins de l’evolució dels tractaments del càncer de mama cap a una menor agressivitat. De fet, el tractament conservador és a dir la no realització de la mastectomia, implica administrar radioteràpia externa a tota la mama durant unes 6 o 7 setmanes després d’haver extirpat el tumor amb marges sans i en els últims anys s’han desenvolupat diverses tècniques d’irradiació parcial. La radioteràpia intraoperatòria s’afegeix doncs a aquest conjunt d’estratègies d’irradiació parcial.
El càncer de mama a Catalunya
El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb 4.600 casos a l’any, la qual cosa suposa gairebé el 30% de tots els tumors en dones. La supervivència però ha augmentat considerablement en aquests últims anys gràcies als nous fàrmacs i tractament i, en l’actualitat, la supervivència a 5 anys se situa al voltant del 85%.