Els nous aliats contra un càncer que ja no és invencible

“He patit un càncer de pàncrees. Me’l van detectar el 2013, quan tenia 36 anys, i va ser molt agressiu. Els metges pensaven que no hi podrien fer res, però aquí estic, el càncer es cura. Les últimes analítiques no han detectat cap alteració, tot i que mai no se’n pot estar segur”, explica l’Òscar, que és veterinari cirurgià de professió, tot i que ara ja no treballa.

La classe de ioga a la Fundació Lotus Blau | Cristina Garde
La classe de ioga a la Fundació Lotus Blau | Cristina Garde

A Catalunya, durant el 2016, es van diagnosticar 38.500 nous casos de càncer. Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer que aquest dissabte se celebra, el Departament de Salut ha publicat el monogràfic anual, que aporta dades actualitzades.

Entre d’altres, la conselleria preveu que la incidència de la malaltia incrementi fins al 2015 un 5,5% en els homes i un 11,5% en les dones, però també avisa que la mortalitat és cada vegada més baixa. Més enllà de les dades, el càncer és una malaltia que genera molts dolors i moltes pors. El seu tractament, a més, sovint és molt agressiu pel cos.

La quimioteràpia i la radioteràpia debiliten les defenses del cos, la pell es torna fràgil, la malaltia consumeix els pacients, es perd pes i la musculatura es debilita. Per això, han sorgit els darrers anys iniciatives que busquen mitigar els efectes secundaris del tractament i les seqüeles. Algunes d’elles, com el ioga o els tractaments de fisioteràpia i estètica, es converteixen en bon aliats de la medicina en la lluita contra la malaltia.

Al matí, l’Òscar ha estat el primer en arribar a la classe de ioga de la Fundació Lotus Blau. Ja fa tres anys que no falla a les classes. Per afrontar el malestar de les llargues sessions de quimioteràpia i radioteràpia, un familiar, que també patia càncer, li va aconsellar que seguís classes de relaxació i meditació. “Les sessions de ioga ajuden a dormir, a afrontar amb més tranquil·litat el tractament, poden mitigar el dolor i relaxar el cos i fan que els alumnes estiguin més positius”, explica la Marta, la coordinadora de l’espai a Barcelona, al barri de Gràcia.

El centre de meditació, amb seu a Mataró, ja fa anys que està vinculat al Grup Àgata, l’associació catalana de dones afectades de càncer de mama, i a diversos hospitals catalans. “A la classe, que és molt suau, hi ve gent que pateix càncer, però també persones amb altres afeccions, com ara ansietat o fatiga crònica; i d’altres persones que no tenen cap malaltia”, explica la Marta.

Així, durant tot el tractament i fins a dos mesos després, els pacients malalts de càncer poden seguir les sessions de forma gratuïta. Aquestes trobades també els permeten compartir les vicissituds de la malaltia.

Les dones catalanes, entre les que menys càncer pateixen d’Europa

En deu anys, la supervivència del càncer ha crescut un 7%, gràcies sobretot a una millora en els tractaments mèdics. El cas de l’Òscar, que mai no havia fet cap classe de ioga abans de patir el càncer i que va lluitar durant tres anys contra la malaltia, n’és un exemple. Segons les dades, els tumors que més afecten els homes són el de pròstata, el de còlon i el de pulmó.

En les dones, els més freqüents són el de mama, el de còlon i el d’endometri. Tot i així, en deu anys, les persones que sobreviuen al tumor han passat del 50,2% d’entre el 1995 i el 1999, al 57,3% entre els anys 2005 i 2007.

A més, les dones catalanes tenen la taxa de mortalitat més baixa d’Europa, només de 67 defuncions per cada 100.000 habitants. La mitjana en els homes és de 139 per cada 100.000. A més, en el cas de les dones, segons el monogràfic que publica la conselleria, Catalunya està a la cua europea en incidència de la malaltia i molt per sota de la mitjana europea.

A la classe de la Fundació Lotus Blau, la majoria dels alumnes que tenen algun tumor són dones, moltes en tractament contra el càncer de mama. Justament aquests dies, la plataforma Worlwide Breast Cancer ha llançat una campanya, “Know your lemons” (Coneix les teves llimones) que s’ha fet viral a les xarxes i que mostra com es manifesta el càncer de mama i com es pot prevenir.

La sessió de ioga, després d’una hora llarga, arriba al final. El darrer quart d’hora, després de la meditació, les respiracions i els estiraments, els deu alumnes han fent exercicis de respiració profunda sobre les estoretes i amb una manta. Alguns d’ells han entrat crispats, d’altres nerviosos perquè era el primer dia, però ara tots surten més lleugers i s’ajuden per recollir l’aula.

L’Òscar és l’últim en marxar. “L’estil de vida que duia no estava bé, treballava moltes hores, m’angoixava molt, menjava malament. El càncer m’ha fet adonar que m’he de cuidar molt més, que tots ho hem de fer”. El ioga, a ell, li ajuda a fer-ho.