El president de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), Ramon Nicolau, va demanar en la jornada ‘Cap a una estratègia catalana del voluntariat 2030’ celebrada el passat 8 de juliol al Parlament de Catalunya més reconeixement per a la figura de les persones voluntàries i en va destacar el seu paper com a motor de la democràcia i garant dels drets humans.
Organitzada per la FCVS, coincidint amb els deu anys d’aprovació de la Llei Catalana 25/2015 de foment del Voluntariat i l’Associacionisme, la jornada va aplegar al Parlament representants institucionals, entitats del tercer sector i veus expertes del món de l’activisme, l’acadèmia i l’empresa. “El voluntariat és un agent d’enfortiment de la democràcia i defensor de la igualtat de drets i oportunitats per a tothom”, va subratllar Nicolau.
Gairebé 900.000 persones a Catalunya fan alguna tasca de voluntariat, això és un 13,4% de la població. Són dades de l’estudi ‘L’acció Voluntària. Un desplegament Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) territorial’, un estudi de finals del 2023 publicat per la FCVS en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España (PVE).
En una primera taula rodona, ‘Cap a l’enfortiment del voluntariat com a garant dels drets humans i de la democràcia’, van participar Georgina Pol, secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminisme; Josep Rom, rector de la Universitat Ramon Llull; Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, i Rafael Allepuz, vicepresident de Càritas Catalunya. Mentre que en la segona, titulada ‘Cap a una estratègia catalana del voluntariat 2030. Internacionalització del model, treball en xarxa i reptes de futur’, van intervenir Jèssica Celdà, vicepresidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mar Amate, presidenta de la Plataforma de Voluntariado de España; Gabriella Civico, directora del Centre Europeu del Voluntariat, i Maria Vilà, vocal d’Aliances i Projecció Internacional de la Federació Catalana de Voluntariat Social.
Després de la pausa cafè, alguns grups parlamentaris van donar el seu posicionament vers el paper del voluntariat. Moderades per Ramon Farré, coordinador de la FCVS a Lleida, van destacar el rol efectiu de les persones voluntàries en la garantia de drets i la necessitat que les institucions li donin suport i el reconeguin. Mònica Ríos (PSC-Units), Ennatu Domingo (Junts), Najat Driouech (ERC) i Núria Lozano (Comuns) van ser les diputades presents.
Les diputades es van mostrar a favor de la proposta de la FCVS de tirar endavant un Pla d’impuls del voluntariat a Catalunya. Aquest pla hauria de ser l’eix per al seu reconeixement i posada en valor. Haurà de ser un pla, van dir, amb mesures econòmiques, socials i pedagògiques. També es va fer evident la necessitat que hi hagi indicadors que permetin conèixer el nombre i dedicació de les persones voluntàries i mesurar el seu impacte social i econòmic.