El Programa ‘Què fer quan apareix el càncer a la feina’ s’implanta amb èxit al Vallès Oriental

  • Les entitats impulsores (FECEC i PIMEC) han estès aliances de col·laboració a la comarca amb hospitals, CAP’s, assessories laborals i empreses que han donat a conèixer el programa permetent atendre ja les primeres demandes.

IMG_20170621_135118

El programa de suport a empreses, treballadors i autònoms, ‘Què fer quan apareix el càncer a la feina’, impulsat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i la Petita i Mitjana Empresa del Vallès Oriental (PIMEC) s’ha implantat amb èxit a la comarca, després de la seva posada en marxa, el passat gener.

Al llarg d’aquests mesos, les dues entitats impulsores han teixit aliances de col·laboració en el territori que han permès estendre el coneixement cap als responsables d’un negoci sobre què els cal fer quan es diagnòstica un càncer a un dels seus treballadors.

Les persones que han patit un càncer, a vegades, tenen dificultats per tornar a la feina. El programa busca minimitzar l’impacte negatiu que comporta la malaltia tant en l’organització com en el treballador afectat.

Un programa amb un valor social que pretén treballar una cultura empresarial de la salut més inclusiva dins el món laboral i maximitzar les possibilitats de les persones que viuen amb càncer de mantenir o de reprendre un rol laboral actiu després del diagnòstic i del tractament de la malaltia.

Actualment el programa ja compte amb el suport de tres empreses que duen el segell d’empreses OncoCompromeses (indústries Tapla, l’Associació d’instal·ladors de electricitat, fontaneria, gas i afins del Vallès Oriental i Comas and Partners).

Per tal de fer difusió del programa entre les persones diagnosticades de càncer, s’han adherit  els Hospitals de Granollers, Sant  Celoni i Mollet del Vallès i en especial l’equip del Servei d’Oncologia que cobreix els tres centres i també tots els Centres d’Atenció Primària de la comarca.

Per tal de fer difusió del programa entre els responsables de les micro, petites i mitjana empresa ha estat fonamental comptar amb el suport de les assessories laborals Perez-Sardà, Coll, els sindicats majoritaris (UGT i CCOO) que desde l’inici han donat suport a la iniciativa, les associacions de comerços i MC Mutual.

Aquestes col·laboracions han contribuït a presentar el programa a agents del territori, fer prospeccions d’empreses per finançar el projecte i fer-ne difusió. En aquest sentit, el programa ja ha atès les primeres demandes.

Des de la FECEC es considera molt important crear aquest marc per informar a micro, petites i mitjanes empreses, treballadors i autònoms,  per ajudar a gestionar una situació de càncer a la feina, per informar de quins recursos compten per acompanyar aquesta situació i quines opcions tenen a l’hora de prendre decisions.

‘Què fer quan apareix un Càncer a la feina’ és un programa innovador, inspirat en experiències al Regne Unit i Dinamarca. El conveni entre FECEC i PIMEC per materialitzar el seu compromís de col·laboració amb aquest programa es va signar el passat mes de desembre.