El Programa de Cribratge de Càncer de Mama de l’ICO celebra 25 anys de la seva posada en marxa

El Programa de Cribratge de Càncer de Mama de l’ICO celebra el 25è aniversari de la seva posada en marxa a les poblacions de Molins de Rei, El Papiol i Sant Feliu de Llobregat com a prova pilot. Aquest va ser el primer programa de cribratge de mama que es va instaurar a Catalunya i un dels primers d’arreu de l’estat espanyol.

cancer mama

 

En l’actualitat les mamografies, que es fan a través dels programes de cribratge, són una eina molt útil per a prevenir el càncer de mama que és el més freqüent en dones a Catalunya amb una supervivència que arriba al 86,5%. Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, s’estimen uns 4.200 casos l’any a casa nostra la qual cosa suposa quasi el 30% de tots els tumors en dones. També n’és la primera causa de mort per càncer, amb unes 1.000 defuncions l’any, el 17% de morts per càncer en dones (dades 2010).

Un programa pioner a Catalunya

L’any 1992 va entrar en funcionament un programa pilot de cribratge de càncer de mama. Per fer-ho, es va instal·lar un mamògraf al CAP (Centre d’Atenció Primària) de Sant Feliu de Llobregat que també donava cobertura a les poblacions de Molins de Rei i El Papiol i es va convidar a participar-hi a totes aquelles dones d’entre 50 a 64 anys que voluntàriament ho desitgessin.

A partir de l’any 1994 es va començar a implementar a altres zones: Cornellà, Sabadell/Cerdanyola, Mataró i Ciutat Vella Sant Martí. Com es va veure que funcionava bé, l’any 2001 es varen donar instruccions d’estendre el Cribratge de Mama a tot Catalunya.

Aquesta extensió va culminar en el 2004, precisament a la Unitat de Cribratge del CAP de Sant Feliu, adherint-se els municipis de Vallirana, Cervelló, La Palma de Cervelló i Corbera, poblacions que encara quedaven per incloure’s al Programa. També és en aquest moment quan s’allarga fins els 69 anys l’edat de participar-hi.

Durant aquests 25 anys, a la Unitat de Cribratge de Mama de Sant Feliu han estat convidades 23.218 dones i, gràcies al cribratge, s’han diagnosticats 259 càncers de mama. En l’actualitat es conviden més de 7.000 dones cada any i la participació gira al voltant d’un 60%. Cal tenir en compte que hi ha un bon nombre de senyores que es realitzen el control mamogràfic a través de mútues o assegurances privades.

Com funciona el Programa de Cribratge de Càncer de Mama

El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys ja que és una malaltia poc comuna abans de la menopausa. El Programa de Cribratge o Detecció Precoç permet detectar amb la mamografia tumors tan petits que fins i tot no són palpables.

Totes les dones d’entre 50 i 69 anys reben una carta convidant-les a participar al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama a través de la realització d’una mamografia. En aquesta carta es detalla el dia, l’hora i el lloc reservat per a poder realitzar la prova.

La mamografia és una radiografia de les mames que genera una mínima radiació. Per fer una mamografia, la mama se situa entre dues plaques que la comprimeixen per tal de millorar la qualitat d’imatge. La compressió genera un dolor suportable que només dura uns segons. Perquè no quedi cap zona del pit sense explorar, generalment es fan dues mamografies de cada mama.

Un cop fetes les mamografies, dos radiòlegs especialitzats les valoraran, independentment, per tal d’augmentar l’exactitud del diagnòstic. Si hi ha divergències en el resultat, la decisió final la prendran conjuntament. Llavors s’envien els resultats als domicilis de les dones participants en el programa i, si no s’indica el contrari, una còpia al metge de capçalera.