El percentatge de naixements prematurs a Europa és menor als països amb més mesures de control del tabaquisme

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha presentat amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Prematur, el passat divendres 17 de novembre, les principals conclusions obtingudes en un estudi liderat per investigadors de UIC Barcelona juntament amb investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Instituto de Salud Carlos III de Madrid.

FR_tabac

El treball publicat en la revista científica Environmental Research mostra una correlació inversa entre el control del tabac i els naixements prematurs. Així, analitzant els països europeus, s’observa que més mesures de control del tabaquisme comporten taxes més baixes de prematuritat.

Tot i que al llarg de les últimes dècades s’han realitzat importants avanços en aquest àmbit, els naixements prematurs (abans de les 37 setmanes de gestació) són encara la principal causa de mortalitat infantil fins i tot als països més desenvolupats. Així mateix, el consum de tabac o l’exposició passiva a aquest durant l’embaràs té nombrosos efectes negatius que influeixen en el desenvolupament del fetus, i en el seu naixement abans d’hora.

Partint d’aquestes premisses, un equip d’investigadors liderat per professors de UIC Barcelona ha realitzat un estudi pioner a Europa, que avalua la correlació entre les mesures de control del tabaquisme implementades als diferents països de la Unió Europa i el percentatge de naixements prematurs i amb pes baix.

En paraules del responsable del Grup de Recerca d’Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de UIC Barcelona, José M. Martínez-Sánchez, “L’ estudi mostra que els països que tenen més implementació de les mesures de control del tabaquisme presenten un percentatge més baix de naixements prematurs. En aquest sentit, hem pogut observar que les mesures de control del tabaquisme també han tingut un impacte en indicadors perinatals”.

Els resultats del treball mostren l’impacte positiu que tenen les polítiques per regular el consum de tabac sobre la disminució de naixements prematurs i amb pes baix. Per aquest motiu, els autors de l’estudi aconsellen continuar treballant en el control de l’epidèmia del tabac reforçant la implementació de polítiques de control del tabaquisme que afavoreixin el bon desenvolupament dels embarassos, millorin la salut de les dones gestants i repercuteixin positivament en el sistema sanitari públic.

Cita de l’article:
Diez-Izquierdo, Ana; Balaguer, Albert; Lidón-Moyano, Cristina; Martín-Sánchez, Juan Carlos; Galán, Iñaki; Fernández, Esteve; Martínez-Sánchez, Jose M. Correlation between tobacco control policies and preterm births and low birth weight in Europe. Environmental Research. 2018 (in press).