L’atles, elaborat per investigadors del Centre Nacional d’Epidemiologia, utilitza dades d’un milió de morts per càncer registrades a Espanya entre 1989 i 2008.
El mapa constata que el risc de morir de càncer d’estómac és major en àrees de Castella i Lleó, com Burgos i Palència, on es consumeixen més aliments curats o fumats i menys fruites i vegetals. El nou mapa també exposa les morts per càncer de pulmó. Les zones de més risc en homes es localitzen a Extremadura, Huelva, Sevilla i Cadis, Astúries i Cantàbria. Entre les dones, els riscs es troben en pobles de Pontevedra i Orense.
En els pobles propers a una mina de carbó a cel obert, el risc de morir per càncer de còlon és un 9,7% superior al de la resta de la població i el de morir per un tumor de pulmó és un 6,6% més elevat. Mines d’aquest tipus es troben a Lleó, Palència, Terol, Ciudad Real i Còrdova. També és un 10% més gran en zones properes a cimenteres. El mapa mostra l’evolució de la malaltia en els últims 20 anys. Així, respecte al càncer de mama, en els 10 primers anys apareixien taques vermelles a Catalunya i Balears deixant pas a punts calents en pobles de Huelva, Sevilla i Cadis.
Els homes pateixen el 82% de les morts per càncer d’uretra a Espanya. La major taxa de mortalitat apareix en pobles de Cadis, Sevilla i Huelva, dins el radi de la indústria química, i a la comarca del Bages, una altra zona amb indústries tèxtils i químiques. Els autors del mapa, publicat recentment a la revista especialitzada BMC Cancer, expliquen que la distribució espacial de la mortalitat per tumors pot revelar diferències en els factors de risc i contribuir de manera significativa a establir polítiques per lluitar contra el càncer.