L’Hospital Clínic Barcelona-IDIBAPS ha presentat aquest dijous una nova eina d’Intel·ligència Artificial (IA) que facilitarà el diagnòstic del càncer de pròstata. Aquesta iniciativa està emmarcada dins del projecte europeu INCISIVE.
El projecte INCISIVE, finançat per la Unió Europea, ha permès crear serveis d’IA de suport al diagnòstic i d’un repositori de dades federades amb imatges (així com les dades clíniques associades) per facilitar el diagnòstic de càncer de pulmó, colorectal, mama i pròstata.
L’Hospital Clínic Barcelona-IDIBAPS és l’únic hospital espanyol que ha participat en el projecte, centrant-se en el diagnòstic de càncer de pròstata. En total hi han participat 26 socis de 9 països europeus diferents. D’Espanya hi han participat la Fundació TIC Salut Social (FTSS),Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i Medtronic Iberica. El projecte presentat avui ha estat liderat des de l’Hospital Clínic pel Dr. Antonio Alcaraz, cap del servei d’Urologia del Clínic i cap del grup de de recerca de l’IDIBAPS Genètica i tumors urològics, i la Dra. Lourdes Mengual, investigadora del mateix grup de recerca de l’IDIBAPS. En la presentació també hi ha participat el Dr. Carles Nicolau del Servei de Radiologia (Centre Diagnòstic per a la Imatge) i la Dra. Rosa Ramos, Directora de l’Institut de Nefrologia i Urologia.
El CLÍNIC-IDIBAPS ha treballat, per tant, en desenvolupar, entrenar i validar un conjunt d’eines multimodal basades en IA i en la creació d’un dipòsit d’imatges de salut per potenciar l’anàlisi d’imatges relacionades amb el diagnòstic, la predicció i el seguiment del càncer de pròstata. El prototip ja està operatiu.
Aquest projecte ha permès desenvolupar eines d’IA que donen suport a la presa de decisions dels professionals sanitaris en l’atenció al càncer. Els algoritmes d’IA que s’han desenvolupat se centren en la priorització dels pacients, la localització i segmentació de lesions, el diagnòstic i l’estadi del càncer i el risc de metàstasi per als 4 tipus de càncer.
A través d’una eina d’IA es pot complementar el que els radiòlegs detecten i clínicament dona una informació molt rellevant per afinar el diagnòstic final. L’eina que s’ha desenvolupat per al diagnòstic de càncer de pròstata funciona de la següent manera. El professional puja una imatge d’una ressonància magnètica al sistema i l’eina facilita un informe en el qual s’indica si en aquella imatge del pacient podria acabar desencadenant un càncer de pròstata.
El Dr. Antonio Alcaraz, cap de Servei d’Urologia destaca que “no sobren radiòlegs. Simplement, farem millors diagnòstics pels nostres pacients. Amb l’arribada d’aquest tipus d’eines democratitzarem l’atenció del pacient de qualsevol lloc del mon. Estem davant d’una nova manera d’atendre als pacients”.
El repositori compta amb gairebé 4 milions de dades mèdiques de càncer i les dades clíniques associades de més de 9.000 pacients. El Clínic ha aportat 400 imatges mèdiques (ressonàncies magnètiques) amb els seves dades associades de pacients amb càncer de pròstata.
El consorci INCISIVE, coordinat per Maggioli SpA, inclou 26 socis de 9 països (Bèlgica, Xipre, Finlàndia, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Sèrbia, Espanya i el Regne Unit) i ha rebut finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea.
El càncer de pròstata és el tumor més diagnosticat en l’home. Representa el 15%, aproximadament, de tots els tumors diagnosticats. La seva aparició està lligada a l’edat, i és més freqüent en majors de 60 anys. Amb l’aparició del marcador tumoral Antigen Prostàtic Específic (PSA), que es pot detectar en una anàlisi de sang, el diagnòstic de càncer de pròstata en fases inicials ha incrementat de forma considerable.
L’Hospital Clínic Barcelona disposa d’un equip multidisciplinari que s’ocupa del procés de diagnòstic i tractament del càncer de pròstata. Aquest equip està format per uròlegs, oncòlegs radioterapeutes i oncòlegs mèdics, radiòlegs, anatomopatòlegs i personal d’infermeria especialitzat. En aquest equip es discuteixen i aborden els casos complexos de cara a decidir el millor tractament per a oferir al pacient.
Des del Servei d’Urologia es realitza el diagnòstic del tumor de pròstata mitjançant ecografia i presa de biòpsies. Realitza entre 300-400 biòpsies a l’any, guiades o no per ressonància magnètica.
Font: Hospital Clínic de Barcelona