El Departament de Drets Socials i Inclusió ha celebrat el Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora el 5 de desembre, amb un acte al Palau Reial de Pedralbes a Barcelona. La vetllada, celebrada el 2 de desembre i presidida per la consellera Mònica Martínez Bravo, és un reconeixement públic a totes aquelles persones i entitats que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat i que contribueixen a fer una societat més justa i solidària.
A la cloenda, la consellera ha destacat que la societat catalana sempre ha dut el voluntariat en l’ADN. Segons Martínez Bravo, “són moltes les mostres de solidaritat i implicació per millorar l’entorn o per ajudar quan més es necessita. Les persones voluntàries són engranatge i motor de les entitats socials que arreu del territori treballen incansablement per construir una Catalunya amb més justícia social i més cohesionada. Ho hem vist recentment amb les nefastes conseqüències de la Dana o amb iniciatives com el Gran Recapte del Banc dels Aliments”.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha avançat que el Departament posarà en marxa les properes setmanes una app per a tauletes i mòbils que faciliti que més persones s’uneixin al voluntariat i que més entitats puguin trobar persones compromeses per a les seves crides. “Volem que cada cop hi hagi més voluntàries i voluntaris i per això cal posar la tecnologia al servei d’aquest objectiu”, ha reblat.
Premi voluntariat
Durant la celebració s’han donat a conèixer els guanyadors d’aquesta edició del 31è Premi Voluntariat, que promou la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament. Aquest guardó, creat l’any 1993, suposa un reconeixement institucional del voluntariat, així com de les entitats que contribueixen a millorar la societat i l’entorn. Enguany, el certamen ha premiat projectes que potencien l’acció social amb una visió transversal.
El Projecte de participació de voluntariat en l’acompanyament a famílies de l’entitat Amics del Moviment Quart Món Catalunya ha obtingut el 1r premi, dotat amb 10.000 euros. Aquesta iniciativa ha acompanyat més de 130 famílies i 500 persones oferint suport a persones sense llar o amb habitatge inestable, mitjançant alfabetització, reforç escolar i acompanyament en el lleure. Les persones voluntàries ajuden a empoderar les famílies per millorar les seves condicions de vida i són una part essencial del projecte.
El jurat ha concedit el 2n premi, amb un import de 6.000 euros, al projecte Empoderament de les dones migrants en situació vulnerable del barri de la Salut Alta, de la Fundació la Salut Alta. Aquesta iniciativa, activa des de fa més d’una dècada, atén el col·lectiu de dones migrants de quatre barris de Badalona (la Salut, Sant Joan de Llefià, Sant Mori de Llefià i Sant Antoni de Llefià). Les persones voluntàries que hi participen ofereixen formació i acompanyament i les conviden a relacionar-se entre elles i amb l’entorn comunitari.
Amb una dotació de 4.000 euros, el 3r premi ha estat per Xarxa Cuidadora, d’Alzheimer Catalunya. Es tracta d’un projecte d’intercanvi d’experiències entre les persones que cuiden a familiars amb Alzheimer o altres demències i que moltes vegades esdevenen també voluntàries per organitzar trobades de lleure, acompanyar o formar a altres persones que viuen situacions similars a la seva. El projecte pretén millorar el benestar psicològic i emocional de la persona cuidadora, perquè aquest repercuteix també en la millora del benestar de la persona que té algun tipus de demència.
En la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat també hi ha participat el secretari general del Departament, Raúl Moreno Montaña; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Carolina Homar Cruz, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Jaume Romero Pèriz. L’acte ha estat conduït per Clara Sánchez-Castro i ha comptat amb l’actuació musical d’Edu Esteve.
Font: Departament Drets Socials i Inclusió