Dia Mundial de la Persona Ostomitzada 2023

persona-amb-una-ostomia

Cada primer dissabte d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Persona Ostomitzada, jornada amb l’objectiu de conscienciar sobre les necessitats que tenen aquestes persones després de la cirurgia i per finalitzar amb l’estigma que que hi ha sobre l’ostomia.

L’ostomia és una operació on es realitza una obertura en l’abdomen (estoma) per on s’evacuen la femta o l’orina. La realització d’una ostomia comporta una pèrdua del control voluntari de la deposició o de la micció. Per aquest motiu cal portar una bossa que s’enganxa a l’abdomen per recollir la femta o l’orina.

Hi ha diverses causes per les que s’ha de practicar una ostomia, per exemple determinats tipus de càncer (com pot ser el colorectal i el de bufeta), malaltia inflamatòria intestinal (Crohn o Colitis Ulcerosa), diverticulitis, traumatisme etc. Fins i tot a nadons se’ls pot practicar una ostomia degut a una malformació congènita. Així doncs hi ha persones de totes les edats que son portadores d’una ostomia.

L’ostomia pot afectar tan física com psicològicament a la persona ostomitzada, però després d’un període d’adaptació, podrá normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral.

Tot i que no hi ha un registre, la Federación de Asociaciones de Personas Ostomizadas de España (FAPOE), estima que a Espanya hi ha unes 200.000 persones ostomitzades.

JORNADA DE L’ACO

L’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO), entitat membre de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza la VIII Jornada sobre les persones ostomitzades sota el lema “Viure amb una ostomia”. La jornada tindrà lloc el dia 9 d’octubre, de 15:30 h a 19 h, a la Sala d’Actes de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i hi estan convidades totes aquelles persones ostomitzades i els seus familiars, així com professionals sanitaris.

Aquest és el programa de la jornada.

WEBINAR ‘OSTOMIA: TRENQUEM TABÚS’

La FECEC, Junts contra el Càncer va dedicat el passat abril un dels Diàlegs FECEC 2023 a l’ostomia. Pots recuperar aquí el webinar, que va comptar amb la participació de Cristina Vidal, infermera estomaterapeuta d’Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa; i dos testimonis, Pilar López i Josep Puigdomenech. Va moderar i dinamitzar el diàleg la presidenta de l’Associació Catalana Ostomitzats (ACO), Neus Cols.

Font: ACO i FECEC