Desenvolupen un fàrmac que reactiva el sistema d’alarma contra el càncer

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han desenvolupat un fàrmac que reactiva el sistema d’alarma contra el càncer en alguns pacients amb tumors especialment agressius i que presenten alts nivells de la proteïna LIF.

celules

“Hem vist que aquesta proteïna es troba principalment en alguns tumors de cervell, d’ovari, de pàncrees i de pulmó, tot i que d’altres també la tenen. Aquesta proteïna és correlaciona amb tumors molt agressius i el fàrmac ens dona una mica més d’esperança per tractar aquests tumors en el futur”, afirma el doctor Joan Seoane, responsable del programa de Recerca Translacional del VHIO i que ha dirigit el treball, publicat a la revista ’Nature Communications’. El nou fàrmac està sent provat en assaigs clínics amb pacients (fase I).

“Hem trobat una proteïna com a diana terapèutica, LIF, i el nostre fàrmac el que fa és bloquejar-la”, afirma el doctor Seoane, investigador principal del Grup d’Expressió Gènica i Càncer del VHIO. La proteïna LIF desactiva l’alarma perquè no cridi el sistema immunitari contra el tumor. El fàrmac que han desenvolupat, MSC-1, és un anticòs dirigit contra LIF per bloquejar aquesta proteïna, reactivar l’alarma i promoure el reclutament del sistema immunitari contra el tumor. Les dues primeres signants de l’article que publica aquest dimarts ’Nature Communications’ són Mónica Pascual-García i Ester Bonfill-Teixidor.

La proteïna LIF no s’expressa en tots els tumors i, per la seva manera de funcionar, es correlaciona amb els que són molt agressius. Els investigadors calculen que la presenten aproximadament un 50% dels glioblastomes, el tumor del sistema nerviós central més freqüent; un 60% dels càncers de pàncrees; un 15% dels de pulmó i un 30% dels d’ovari. Són aproximacions i serà ara en les següents fases de la recerca quan es podrà detallar la incidència d’aquesta proteïna.