Descobreixen una nova síndrome genètica hereditària que predisposa al càncer

Científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de l’Hospital de Sant Pau i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Rares (CIBERER) han descobert una nova síndrome genètica hereditària que predisposa a patir càncer.

Aquesta nova síndrome està causada per mutacions bialélicas -aquelles que es produeixen en les dues còpies del gen, procedents del pare i de la mare- en el gen FANCM i, segons la feina, predisposa a l’aparició precoç de tumors i provoca rebuig a la quimioteràpia.

La investigació ha estat liderada per Jordi Surrallés, catedràtic del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB, director del Servei de Genètica de l’Hospital de Sant Pau i cap del CIBERER, que ha publicat els seus resultats en “Genetics in Medicine”, la revista oficial de l’American College of Medical Genetics, del grup Nature.

celules

Segons ha explicat Surrallés, la investigació ha analitzat mutacions bialélicas al gen FANCM en tres persones, un nombre baix, però significatiu al tractar-se d’una malaltia rara.

En les tres persones afectades, els investigadors van observar que van desenvolupar càncer precoç i toxicitat a la quimioteràpia, encara que no presentaven cap malformació congènita o fenotip hematològic que pogués suggerir que estaven afectats per l’anèmia de Fanconi, malaltia rara que afecta un de cada 100.000 nens .

Fins ara, els metges pensaven que el gen FANCM estava relacionat amb aquesta malaltia, ja que el 2005 es va observar la mutació bialélica en un pacient d’anèmia de Fanconi, malaltia rara que afecta un de cada 100.000 nens.

Fins ara, els metges pensaven que el gen FANCM estava relacionat amb aquesta malaltia, ja que el 2005 es va observar la mutació bialélica en un pacient d’anèmia de Fanconi.

“Fins ara es pensava que les mutacions bialélicas del gen FANCM causaven anèmia de Fanconi, però hem demostrat que no és així, ja que reportem 8 pacients amb aquestes mutacions i cap d’ells té anèmia”, ha detallat Surrallés.

Els pacients, però, presentaven càncer a edats molt primerenques i toxicitat a la quimioteràpia, per la qual cosa, davant d’aquest nou síndrome, els autors recomanen modificar el seguiment clínic dels pacients amb mutacions bialélicas en el gen FANCM i prendre precaucions a l’hora d’usar quimioteràpia i tractaments de radiació per la toxicitat aguda que els poden provocar.

Després de fer seqüenciació de gens amb mutacions, els investigadors van comprovar que, quan van transferir una còpia sana del gen FANCM dins de les cèl·lules del pacient amb l’ajuda d’un virus (mitjançant transducció lentiviral), es va revertir el fenotip i les cèl·lules es van comportar com si fossin sanes.

Aquest estudi funcional és el que va demostrar que el gen causant de la malaltia és FANCM i, per tant, que les mutacions observades en aquest gen són patogèniques.